Mozog má svoje dobré a slabšie časy. Napríklad po výdatnom obede naša koncentrácia klesá takmer o 20 percent. Už preto by sa sivé bunky viac potešili malej, ale zato kvalitnej porcii. „Aj správne volené potraviny podporujú mozgovú činnosť. Ak chcete byť bdelí, voľte jedlo s proteínmi, ak si chcete vyvolať výdatný spánok, doprajte si cukry. Je oveľa rozumnejšie jesť potraviny, ktoré nás robia výkonnejšími, ako dopovať sa liekmi. Každá zložka potraviny má niečo dobré aj na mozog,“ radí psychiatrička Lívia Vavrušová.
Cukor spôsobuje pokles výkonnosti, únavu a pocit slabosti. Ak sa potrebujeme veľmi sústrediť, treba sa vzdať sladkostí.
Nalievať sa mnohými šálkami kávy je tiež úplne zbytočné, lebo účinok sa už nezvýši. Činnosť mozgu podporuje rybí, ľanový, repkový a sójový tuk, ale napríklad aj tuk v materskom mlieku, takže dojčením matky zvyšujú svojim deťom IQ.
Krátkodobý povzbudzujúci účinok má káva (90 minút) alebo čokoládová tyčinka (20 minút). Potom hladina energie znova klesne a väčšinou ešte pod predchádzajúcu úroveň.