
Krčma v Tajove.
FOTO SME – JÁN KROŠLÁK
BRATISLAVA – Už dávno neplatí, že krčmár je dedinský kráľ – boháč, vyhadzovač, najsilnejší chlap, ktorého každý zdraví a má u neho dlhy. Na sekeru sa na slovenskej dedine stále dáva, ale veľmi málo.
„Dnes si môžeme dovoliť dať na sekeru iba tomu, koho veľmi dobre poznáme. Aj to len veľmi obmedzene, pretože za tovar sa musí platiť v hotovosti. Dnes nám síce stačí zodvihnúť slúchadlo a popoludní je tovar tu, ale každý obchodník chce peniaze na ruku. Takže aj my musíme od našich zákazníkov brať na ruku,“ hovorí majiteľka krčmy v obci Láb Anežka Ščasná.
Krčmár sa už nemôže tváriť ako silný chlap, ktorý pri každej bitke krčmu vyhádže a nespratníkom povybíja zuby. „Dnes je krčmár sluhom v pánskych nohaviciach – musí byť veľmi slušný a musí si veľmi dobre rozmyslieť, či niekoho niekde pošle, ak robí neporiadok, alebo nie. Lebo zákazník druhýkrát nepríde – pôjde inam.“
Zákazníci sa nezmenili – stále sú kartári, vínkari, pivári a najviac ľudí chodí do krčiem v piatok večer a v sobotu. Dodnes sú niektoré krčmy otvorené už od šiestej ráno a najmä tie v dedinách, cez ktoré vedie nejaký hlavný cestný ťah, majú ľudí dosť.
Čím je dedina ďalej od mesta, v ktorom je robota, tým ťažšie prežíva. Najhoršie časy zažívajú tradičné krčmy v dedinách na Horehroní a na východe Slovenska. Keď z päťsto obyvateľov obce pracuje štyridsať, po večeroch sú hostince prázdne.
Oveľa lepšie to nie je napríklad ani v záhorskej obci Suchohrad. „Upadá to najmä v posledných piatich rokoch,“ hovorí Mária Horoňová. „Cez zimu je problém prežiť.“
Svoje robí aj konkurencia. V minulosti bola v menšej dedine jedna krčma, vo väčšej dve. Dnes je ich viac a delia sa aj zákazníci. Do starých hostincov chodia straší ľudia, do nových mladší. „V starej krčme sú ľudia od rána od desiatej, k nám prídu skôr večer. Ale aj u nás išli tržby oproti vlaňajšku dolu. Zarobím akurát sám na seba. K nám chodia mladí, takže sa tu pije viac ostré a streky – kola s červeným vínom. Starší sú skôr pivári a dávajú si borovičku a rum,“ hovorí Pavel Polák, ktorý má v Suchohrade novšiu krčmu o tristo metrov nižšie.