BRATISLAVA – V najbližších dňoch by sa už aj na našich pultoch malo po prvýkrát objaviť hovädzie mäso s nálepkou „testované na BSE“. Bude ho dodávať bitúnok Tauris Danubius z Dunajskej Stredy. Testy na chorobu šialených kráv mu zabezpečuje dunajskostredská regionálna veterinárna správa, ktorá odobrané vzorky z jatočných zvierat posiela do laboratória v Bratislave. Ako uviedol riaditeľ správy Dušan Rajský, testy hradia z vlastného rozpočtu.
Mnohí si iste všimli, že po dramatickom poklese predaja hovädziny vyvesili mäsiari v mnohých predajniach zúfalé nápisy. Vyhlasovali na nich, že predávajú zaručene len mäso z hovädzieho dobytka chovaného na Slovensku. Podľa odborníkov sú ale takéto informácie vyslovene laické. Medzi hovädzím dobytkom sa u nás totiž vyskytuje množstvo jedincov, ktoré sú druho- či treťogeneračnými potomkami zvierat dovezených zo zahraničia. Pre zákazníka preto tieto laické vyhlásenia nemajú výpovednú hodnotu.
Bitúnok v Dunajskej Strede môže testovať zvieratá na BSE vďaka svojmu exkluzívnemu postaveniu. Ako jediný zatiaľ spĺňa veterinárne, hygienické a asanačné podmienky EÚ a má povolenie vyvážať tam čerstvé aj mrazené mäso.
Choroba BSE sa u nás doteraz nepotvrdila, ale experti EÚ naďalej zaraďujú Slovensko do horšej rizikovej skupiny z hľadiska jej výskytu. Vyvrátiť tento názor sa nepodarilo ani ministrovi pôdohospodárstva Koncošovi, ktorý sa včera v noci vrátil z lobujúcej návštevy v Bruseli. Podľa jeho hovorcu Fedora Mikoviča Slovensko zostane s vysokou pravdepodobnosťou naďalej v rizikovejšej skupine, podobne ako iné asociované štáty. Z EÚ ale zaznel aspoň prísľub, že únia sa v septembri znova vráti k prehodnoteniu skupín a prijme aj všetky nové argumenty našich odborníkov.
Za zaradením štátov do skupín sa skrýva tvrdá obchodná konkurencia súvisiaca s vývozom obrovských mäsových prebytkov. (ru)