Spoločenská hodnota jedného jeleňa je okolo 10-tisíc korún, hospodárska ešte o päťtisíc korún vyššia. Za odstrel "zlatého" jeleňa by poľovník zaplatil 200-tisíc korún. FOTO SME - JÁN KROŠLÁK |
ZVOLEN - Štyroch pytliakov, ktorí spolu približne dva roky lovili v chránenej poľovnej oblasti Poľana a v očovských revíroch, zatkla po niekoľkých mesiacoch sledovania polícia. Odhaduje, že zastrelili okolo 150 kusov srnčej a jelenej zveri. Mäso predávali hotelom a reštauráciám.
Medzi pytliakmi boli aj poľovníci. Obvineným z pytliactva a za pestovanie marihuany hrozí až päť rokov väzenia. Pri domových prehliadkach u pytliakov našli 45 trofejí srncov, 15 jeleňov, päť diviakov, chránenú divú mačku a jednu trofej daniela. Miestni poľovníci tvrdia, že je to iba časť zo skutočných úlovkov pytliakov.
"Už asi dva roky sme pozorovali v revíri krvavé stopy, dokonca sme našli aj vyvrhnuté mláďatá sŕn. Pytliaci poľovali v okolí štátnych ciest v noci. Jedni svietili reflektormi, druhí strieľali. Hliadkovali sme celé noci. Niekoľkokrát sa nás pokúšali oklamať - hodili v lese petardu a keď prišla hliadka, ktorá ich kontrolovala, nemali pri sebe nič," hovorí poľovník z Kysliniek Ján Nôžka.
Skupina mala dôkladne prepracovaný systém. Po výstrele sa stiahla a čakala, či sa neobjaví hliadka. Potom jedno "čisté" auto skontrolovalo únikovú cestu a druhé s úlovkom a so zbraňami už išlo naisto. Niekedy ulovené zvieratá zbierali pre istotu až na druhý deň.
Poľovníci z revíru si najskôr mysleli, že pytliaci idú len po trofejnej zveri, neskôr zistili, že strieľajú aj pre mäso. Z jednej zastrelenej jelenice tak mali zisk do 10-tisíc korún.
Veterinár Ján Ostrolucký tvrdí, že ľudia, ktorí mäso v reštauráciách jedli, boli v ohrození. Mäso z diviny totiž musí prejsť veterinárnou kontrolou, najmä pre častú prítomnosť parazitov, ako napríklad svalovca či pásomnice. "Je to pre človeka veľmi nebezpečné. Parazity sa síce tepelnou úpravou zničia, ale v reštauráciách často podávajú jelenie steaky či fašírky, ktoré sú len zľahka opečené. Napríklad do klobás ide surové diviačie mäso, náchylné na svalovca," hovorí veterinár.
O pytliactve poľovníkov Nôžka hovorí, že je dnes časté. "Možno je to aj z ekonomických dôvodov, ale najmä pre adrenalín pri poľovaní."