Po zime, keď sme si počas Vianoc či fašiangov zamaškrtili na akejkoľvek pochúťke, nášmu žalúdku, pečeni a pankreasu sme dali poriadne zabrať. Práve preto, že v zime si doprajeme tučnejšiu stravu a vo väčšom množstve, očista organizmu, detoxikácia je najvhodnejšia práve na jar. Vedeli to už staré národy, od ktorých to prebralo kresťanstvo a nech je pôst akýmkoľvek prejavom viery či filozofie, určite je prospešný pre nás všetkých. Samozrejme, že drastický pôst, keď skutočne po celý deň nezjeme ani omrvinku, iba pijeme vodu, má zmysel len vo výnimočných prípadoch. Ak si však vyberieme túto formu, vopred rátajme s tým, že na druhý deň pocítime neudržateľný hlad. Robiť na sebe takéto pokusy nemá zmysel. Náš organizmus má schopnosť zbaviť sa prebytočných látok, jedovatých, nepotrebných splodín celkom priro-dzeným spôsobom. Stačí, ak na niekoľko týždňov vyradíme zo svojho jedálnička vyprážané mäso, údeniny či klobásky.
Ďalším dôležitým krokom je prijímať stravu bez chemických konzervačných látok. Nezamorí-me si organizmus a ešte aj ušetríme peniaze, ktoré sme zbytočne vyhadzovali za prechemizované polotovary. Pri očiste organizmu je veľmi dôležité jesť vlákniny, zeleninu najlepšie uvarenú nad parou, celozrné výrobky, v ktorých je napríklad aj horčík, uvoľ-ňujúci kŕče v lýtkach a posiľňujúci srdcový sval. Takáto strava nám totiž prečistí hrubé črevo a pomôže nám zbaviť sa tak hnilobných látok, ktoré pri zápche narúšajú črevnú stenu a dostávajú sa opäť do krvného obehu.
Čas jarných šalátov
Na jar sa nám priam ponúkajú šaláty z prvých jarných výhonkov púpavy, žihľavy, či medvedieho cesnaku. Tieto rastlinky majú schopnosť prečisťovať organizmus. Dôležitý moment ako vydržať jarný "pôst" je prestať sa trápiť opojnými chuťami. Ospevujme svoje skvelé šaláty s jogurtom, či cestoviny s olivami a bazalkovými listami. Pokojne si môžeme pochutnať napríklad aj na orechoch, ktoré pôsobia proti únave a stresu. Povzbudzujúco bude na nás pôsobiť šípkový lekvár plný vitamínu A, B aj C. A k tým spomínaným špagetám alebo hoci aj do polievky si môžeme pridať čili papričku, ktorá nám výborne podporí látkovu výmenu.
Posilnime sa čajom
Na jar si pokojne doplňme vitamíny v tabletkách, vyhneme sa zbytočnej únave, posilníme si imunitný systém, ktorý je práve v tomto období kruto skúšaný. Nielenže sa organizmus musí prispôsobovať výkyvom počasia, ale zásoby vitamínov a minerálnych látok, z ktorých sme čerpali v zime, sa rýchlo míňajú. Aj preto bývame na jar viac unavení.
Pri očistnej kúre organizmu sa zbavujeme splodín látkovej výmeny a cudzorodých látok a preto potrebujeme piť viac vody a čajov ako zvyčajne. Veľmi vhodné sú močopudné a žlčopudné bylinkové čaje, napríklad žihľavový čaj, čaj zo skorocelu, z medovky či z mäty. (dp)