Sejba na široko
Vysiate semená sú pri nej rovnomerne rozdelené po celej ploche pozemku bez toho, aby sa prekrývali. Využíva sa len na nezaburinenom pozemku, pretože odburiňovať môžeme iba ručne. Vhodná je pri predpestovaní priesad na výsevných záhonoch. Môže sa použiť aj pri zelenine s krátkym vegetačným obdobím, ako je reďkovka, špenát, šalát, kôpor a cibuľa sadzačka.
Sejba do riadkov
Pri tomto spôsobe sú riadky od seba rovnako vzdialené. Semená v riadkoch sú však vzdialené nepravidelne. Vzídené rastlinky treba preto jednotiť na požadovanú vzdialenosť podľa daného druhu. Jednotí sa čo najskôr po vzídení. Neskoré jednotenie znižuje úrodu. Semeno by malo byť vysiate v hĺbke maximálne desaťnásobku jeho veľkosti. Do riadkov sa vysieva zelenina, ktorú netreba tak často okopávať, ako je cibuľa, špenát, šalát hlávkový, mrkva či petržlen. Pri pomaly klíčiacich druhoch zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák) treba k základnému druhu primiešať aj semená rýchlo klíčiacej, tzv. značkovacej zeleniny (reďkovka). Takto sa zabezpečí včasné vyznačenie riadku. Medziriadky sa môžu ošetriť okopávkou a vysiate semená sa nezničia.
Sejba do dvojriadkov
Je to v podstate rovnaký postup ako sejba do riadkov. Dvojica riadkov je však vysiata na bližšiu vzdialenosť.
Štipková sejba
Na jedno miesto sa vysieva niekoľko semien naraz. Vhodná je pri kríčkovej aj ťahavej fazuli.
Sejba do hniezd
Vysieva sa niekoľko semien na jedno miesto v pravidelných vzdialenostiach. Vzídené skupiny rastlín sa kryjú vo dvoch na seba kolmých smeroch. Táto sejba je vhodná pre tekvicu, neskoré hlúboviny, uhorky a kríčkovú fazuľu.
Sejba rozptylom
Je to sejba do riadkov, pri ktorej sa semená rozptyľujú v širšom páse. Vzchádzajúce rastliny ľahko prerastajú pôdny prísušok. Využíva sa pri pestovaní cibule sadzačky a pažítky.
Príprava pôdy
Pôdu na výsev semien zeleniny treba starostlivo pripraviť. Záhony majú byť jemne pohrabané s primerane vlhkou pôdou. Jarná sejba sa používa pri otužilých zeleninách určených na skorý zber a pri zeleninách s dlhým vegetačným obdobím. Vysiate semená dobre využijú pôdnu vlahu a vhodnú štruktúru pôdy. Vzídené rastliny zase správne zakoreňujú a postupne sa otužujú.
Teplomilné druhy, uhorky, melóny, tekvice a paradajky sa na záhon vysievajú, až keď pominie nebezpečenstvo neskorých jarných mrazov. Pôda má byť vyhriata aspoň na 10 stupňov, čo nastáva obyčajne po 15. máji.
Záhony sa po výseve semien utláčajú doskou alebo lopatou, aby semená priľnuli k povrchu pôdy, a tým sa urýchlilo klíčenie semien. Keď rastlinky vzídu, pôda medzi riadkami sa skyprí, aby sa znížilo vyparovanie vody z nej. Umožní sa aj lepší prístup vzduchu ku koreňom rastlín.
Ing. JÁN ČERVENKA