V kuchyni s manželmi: Bandanou a Akshayom Dixitovcami

Bandana a Akshay Kumar Dixitovci prišli na Slovensko presne pred dvadsiatimi rokmi, aby tu študovali na vysokej škole chémiu. Bol to ich prvý výlet do Európy a okrem kultúrnych rozdielov museli riešiť aj rozdiely kulinárske. Veď mnohé naše jedlá boli ...

Bandana a Akshay Kumar Dixitovci sú indický manželský pár, ktorý už dvadsať rokov žije na Slovensku. Vyštudovali tu vysokú školu, počali dve deti, perfektne hovoria po slovensky, no od svojej krajiny sa neodstrihli. Zostali verní napríklad jej kuchyni, ktorú varia nielen vo vlastnej domácnosti, no pred pár týždňami si otvorili aj reštauráciu, kde chcú Slovákom približovať originálne chute Indie.

Bandana a Akshay Kumar Dixitovci prišli na Slovensko presne pred dvadsiatimi rokmi, aby tu študovali na vysokej škole chémiu. Bol to ich prvý výlet do Európy a okrem kultúrnych rozdielov museli riešiť aj rozdiely kulinárske. Veď mnohé naše jedlá boli pre nich úplne neznáme. Dnes už síce slovenskej kuchyni prišli celkom na chuť, vlastnej, indickej,

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

sa však nevzdali. Varia ju doma, známym a nedávno si v Bratislave otvorili aj reštauráciu, kde zoznamujú Slovákov s originálnymi chuťami Indie.

Hoci indická kuchyňa používa aj mäso, Dixitovci sú obaja vegetariáni. Ich deti, ktoré vyrástli už na Slovensku, majú medzinárodné chute. Chutí im aj slovenská strava, ktorú jedia najmä v družine, aj indická. Niektoré slovenské jedlá si obľúbili aj rodičia. Pani Bandana má napríklad rada bryndzové halušky, samozrejme, bez slaniny, jej manžel zase miluje vyprážané zeleninové fašírky alebo rezeň z tofu či sójového mäsa. To síce nie je práve typická slovenská špecialita, ale pre Inda je to exotika. Variť podľa našich receptov vraj neskúšajú.

"Asi dva razy sme chceli uvariť halušky, ale nevyšlo to. Takže o ne radšej vždy poprosíme Slovákov a my varíme naše jedlá," hovoria manželia.

SkryťVypnúť reklamu

Hladné privítanie

Prvé zoznámenie sa so slovenskou kuchyňou bolo trochu drastické.

"Bolo to v roku 1986. Do Európy sme leteli prvý raz," spomína Akshay Dixit. "Už v lietadle sme sa z európskych jedál príliš nenajedli, ale to sme ešte mali zásoby z domova. Aj tak sme však po prílete do Prahy boli poriadne hladní. Domáci nás poslali do bufetu, ale nenašli sme tam nič, čo by sme mohli zjesť. Len samé údeniny a neznáme majonézové šaláty. Vôbec sme netušili, čo to je."

Do Bratislavy dorazila skupinka Indov až večer. Na internáte už bolo po večeri, dostali teda suché rožky, maslo, konzervu mäsovej paštéty, ale bez otvárača, a šestnásť vajec.

"Poznali sme z toho akurát maslo a vajcia. Lenže, neboli uvarené, a na izbe nebol varič. V umývadle tiekla aspoň horúca voda, tak sme pod ňu vajcia naskladali, či sa náhodou neuvaria. Každú hodinu sme otvorili jedno. Do rána sme rozbili všetkých šestnásť, no všetky boli surové."

SkryťVypnúť reklamu

Internátna rehoľa

Začiatky na Slovensku neboli jednoduché. Za socializmu tu chýbali exotické koreniny, takže Dixitovci boli odkázaní na ochotu krajanov, ktorí sem-tam prichádzali na Slovensko. Prosili ich, aby im korenie nosili do zásoby. Aj tak však jedli najmä internátnu stravu. Mdlé chute si vylepšovali aspoň korením. Akshay urobil dokonca taký veľký ústupok, že začal jesť mäso. Vydržal desať rokov, ale potom sa k vegetariánstvu opäť vrátil.

Dnes už variť indické jedlá nie je ani u nás problém. Koreniny dostať aj na Slovensku, prípadne v susednom Rakúsku. A hoci sú Dixitovci vegetariáni, určite nemajú fádnu stravu. Pre indickú kuchyňu je typická pestrosť, takže napríklad na rodinnej oslave je bežne na stole až deväť druhov jedál.

Indické menu

SkryťVypnúť reklamu

India je veľká krajina, takže aj kuchyňa je rozmanitá. Platí však, že čím viac pôjdete na juh, tým budú jedlá štipľavejšie. Keďže okolo osemdesiat percent Indov je vegetariánov, mäsa sa tam veľa nespotrebuje. Ak, tak najmä hydina, kozľacina a baranina. Kravy sú posvätné, moslimovia, ktorých je tam tiež dosť, zas nejedia bravčové.

Keď prídete do indickej rodiny, určite vám ponúknu tradičný čaj. Je to osladený čierny čaj varený s mliekom, zázvorom, kardamónom a škoricou. Národné jedlo je "dál" - čosi medzi veľmi hustou polievkou a omáčkou z rôznych druhov strukovín. Ďalej sú typické čapati - chlebové placky a, samozrejme, poriadne okorenená zelenina a strukoviny.

Indovia majú veľmi radi sladké. Ale pozor, pre Európana sú ich koláčiky strašne presladené.

SkryťVypnúť reklamu

"Aj v našej reštaurácii preto musíme strážiť kuchárov, aby dávali cukru podstatne menej. Inak však chute neprispôsobujeme, snažíme sa ukázať pravú indickú kuchyňu."

Pravé basmati

Sladkosti dostanete v indickej rodine už na privítanie. Ako prvé sa totiž hosť uctí pohárom vody, ku ktorej sa servírujú koláčiky. Indovia totiž veria, že samotná voda je škodlivá.

A čím ďalším vás ešte uhostia?

"Ako predjedlo sa často podáva kuracie mäso marinované v korení a potom nasucho opečené v tandori peci. Nasledujú kari omáčky a dusené mäso, veľa zeleniny a strukovín. Obľúbený je aj panír, čerstvý domáci syr z kravského mlieka, ktorý je výborný napríklad so špenátom."

Častou prílohou je basmati ryža.

"Na Slovensku sa ako basmati ryža predávajú rôzne náhražky. Ale je to nesprávne. Tak ako tokajské môže byť len z tokajských viníc, aj India má patent na basmati ryžu, ktorá sa pestuje len v jednej konkrétnej oblasti a chutí a vonia celkom inak než ostatné druhy ryže."

SkryťVypnúť reklamu

Curry omyl

Rovnakým nezmyslom je naše kari korenie. Indické curry zďaleka nie je žltý prášok, ktorý ponúkajú naše obchody. V Indii má každá žena vlastný recept, ako si ho pripraviť.

Pozostáva niekedy až z tridsiatich šiestich druhov korenín, ako je zázvor, paprika, klinček, koriander, muškát, škorica, kayenské korenie a mnohé ďalšie zložky a je omnoho ostrejšie, než ho poznáme my.

"Za "curry omyl" môžu Angličania, ktorí nepochopili, že kari je vlastne omáčka okorenená zmesou korenín a byliniek, ktorú si vytvára konkrétny kuchár. Poplietli to a začali hovoriť o kari korení, ktoré má v Európe jednotnú chuť. V Indii by ste ho však márne hľadali."

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

Recepty manželov Dixitovcov

Indické zemiaky

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky, soľ, rasca, najlepšie drvená, kurkuma, maslo

Asi štyri väčšie zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici rozpustíme asi polovicu masla a necháme ho sčervenieť (pozor, aby sa nepripálilo). Pridáme zhruba polievkovú lyžicu rasce, lyžičku kurkumy a chvíľku opražíme, kým sa nerozvoňajú. Pridáme zemiaky, posolíme, pomiešame, aby sa v zmesi obalili, a na miernom ohni opekáme. Na konci môžeme pridať štipľavé koreniny. Podávame ako predjedlo alebo ako prílohu.

Kura na masle

Kuracie mäso bez kože, jedna väčšia cibuľa, kurkuma, koriander, rasca, čerstvý zázvor, cesnak, soľ, olej, paradajky, sladká smotana

Cibuľu opražíme na oleji, pridáme kurkumu, podrvené koriandrové guličky, rascu, asi desať - pätnásť gramov postrúhaného čerstvého zázvoru a posekaný cesnak. Necháme opražiť a pridáme maslo. Keď sa maslo rozpustí, pridáme kura nakrájané na kúsky a necháme dusiť na miernom ohni asi 15 minúť. Potom pridáme pol šálky vody, paradajky pokrájané na kocky a pomaly dusíme, kým sa nerozvaria na omáčku. Na záver pridáme asi 30 g sladkej smotany a čili papričky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 500
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 185
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 818
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 981
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 635
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 780
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 491
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu