O tom, či je feta grécka a gorgonzola talianska sa v Európe viedli ostré debaty. FOTO - ČTK |
BRUSEL - Získať ochranné označenie európskej krajovej špeciality je často obchodnou výhrou. Vedia to výrobcovia syrov feta či gorgonzola, ale taktiež šampanského či parmskej šunky. Zatiaľ obmedzený zoznam rôznych krajových špecialít sa čoskoro rozšíri o ďalšie pôvodné pochutiny z novej Európy, ale aj neeurópskych krajín.
Európsky parlament schválil návrh, ktorý má urýchliť priznávanie špeciálnej ochrany výrobkov podľa miesta výroby, zvláštnych prísad či receptúry.
Hlavným dôvodom zmien je víťazstvo Austrálie a USA, ktoré sa Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažovali, že tieto ochranné značky sú len ďalšou bariérou v ich biznise. Vďaka tomu sa bude môcť geografická ochrana vzťahovať napríklad aj na kolumbijskú kávu či floridský pomaranč.
Majiteľ ochrannej známky si podľa týchto ustanovení môže k cene výrobku pripočítať maržu až osemnásť percent.
Označením PDO, ktoré uznáva geografickú príslušnosť a technológiu výroby, sa zatiaľ pýšia len tri české výrobky - Budějovické pivo, Budějovický měšťanský var a Českobudějovické pivo. Túto ochranu si Česko vymohlo už v prístupovej zmluve ako jediný štát z nových členov únie. "Pokiaľ by totiž tieto pivá museli prejsť registračným konaním, bolo by registráciu ťažké získať, a to najmä pre nároky amerického pivovaru Anheuser-Busch," povedal hovorca českého zastúpenia pri Európskej únii Jan Vytopil.
Z českých značiek sú podľa neoficiálnych informácií na zozname Lomnické suchary, Pohořelický kapor či perníkové cukrovinky Štramberské uši. O označenie PDO sa uchádza aj České pivo, Žatecký chmel, Olomoucké tvarůžky či Karlovarské oplátky. Slovenské značky zatiaľ na zozname nie sú.
Uznanie tvarôžkov a oplátok sa však zrejme pretiahne. Podľa doterajších pravidiel môžu do pol roka po rozhodnutí komisie všetky ostatné členské štáty vznášať výhrady a pripomienky, ktoré potom Brusel musí opäť posúdiť. Napríklad predseda Sudetonemeckého krajanského združenia a europoslanec Bernd Posselt žiada brať ohľad aj na nemeckého výrobcu, pekáreň Wetzel v bavorskom Dillingene, ktorá produkuje "Karlsbader Oblaten".
Rakúska poslankyňa v europarlamente Agnes Schierhuberová zasa poukázala na to, že Olomoucké tvarôžky sa vyrábajú podľa starej receptúry aj v jej krajine, kde sú známe pod menom Olmützer Quargel.
Niektoré zložité spory sa môžu dostať až na Európsky súdny dvor. Napríklad na syr feta si v minulosti robilo nárok Grécko, ale aj Dánsko a Nemecko. Na exkluzívne používanie tohto názvu dal súd vlani na jeseň právo Aténam.