Erika Judínyová sa narodila v Partizánskom, žije v Bratislave. Vyštudovala ekonomiku zahraničného obchodu. Päť rokov moderovala televízne relácie Krížom krážom a Extra, od septembra minulého roka je moderátorkou televíznej Smotánky. Je slobodná. Má rada mačky a rada číta. Hovorí po anglicky, nemecky a španielsky.
Hoci sa Erika Judínyová nepovažuje za výnimočnú kuchárku, to, čo potrebuje, si uvariť vie. Pravidelne vraj začne variť, až keď bude mať rodinu. Zatiaľ dáva prednosť reštauráciám či fastfoodom.
Keď varí, drží sa osvedčených maminých receptov, alebo si otvorí kuchársku knihu. Ak si však nevie s niečím poradiť, pre istotu mame alebo babičke zavolá. Experimentom s kombinovaním korenín či sladkého so slaným sa vyhýba. Aj v reštauráciách si dlho objednávala len odskúšané jedlá, teraz sa to však už zmenilo.
"Objednávam si už aj jedlá, ktoré som nikdy nejedla, a viem, že si ich doma nebudem vedieť pripraviť. Napríklad chutnú rybu, rôzne mäsové špeciality a hlavne zákusky."
Doma varí rýchle, časovo nenáročné jedlá, najčastejšie kuracie mäso na rôzne spôsoby. "Najradšej mám kurací rezeň potretý horčicou, opečený na panvici, a k tomu zeleninový šalát. Zeleninové šaláty mám veľmi rada."
Občas si urobí aj cestoviny s rôznymi omáčkami, ryžu, zemiakový šalát, palacinky či ovocné šaláty.
"Keď mám čas, uvarím si niečo aj na dva dni dopredu. Vtedy sa pokojne pustím napríklad do plnenej papriky, paprikášu či gulášovej polievky."
Koláčové pokusy
Jej prvé pokusy v kuchyni sa krútili okolo pečenia. "Brat, ktorý bol odo mňa o desať rokov starší, stále niečo vymýšľal a mal aj viac nápadov. Jeho špeciálny recept sa skladal z vody, soli, rasce, múky a vajíčka. Všetko sme to zamiešali do polotekutej zmesi, vytvarovali sme malé kôpky, poukladali ich na vymastený plech a dali piecť," spomína moderátorka. Toto jedlo vraj pripravovali s bratom týždeň čo týždeň niekoľko rokov.
Okrem bratovho receptu vyskúšala Erika v detstve aj niekoľko overených. Upiekla napríklad hrnčekový koláč, bábovku, mačacie jazýčky a dokonca aj koláče z kysnutého cesta. No a keďže mala vždy rada mačky, varievala najmä pre ne. "Babička varila pre nás obed vo veľkom hrnci a ja som zároveň s ňou pripravovala obed pre mačky v malom hrnci. Snažila som sa robiť všetko tak ako ona, len suroviny som dávala v menších dávkach. Ale priznám sa, že niekedy to nechutilo ani mačkám."
Vlčí hlad bez kontroly
Hoci ako dieťa raňajky odmietala, dnes nimi začína každý deň. "Dávam si jogurt, vločky alebo pečivo." Na obed má najčastejšie polievku. "Som tak naučená od detstva. Teplá polievka je zdravá a aj zasýti. Najradšej mám cesnakovú, slepačiu a kapustovú. Druhé jedlo závisí od toho, na čo mám chuť. Raz je to zeleninový šalát, inokedy mäso alebo cestoviny."
Má rada aj fast food. Hovorí, že občas dostane vlčí hlad a vtedy zje všetko, čo vidí. "V tej chvíli sa neviem kontrolovať. Pojem veľké množstvá a pomiešam všetky chute dokopy. A potom len sedím a fučím, lebo mi je zle, a sama seba sa pýtam, či som to všetko musela do seba pohádzať."
Hoci sa niekedy preje, s postavou problémy nemá, jej telo vraj všetko dobre spáli. Aj preto nemusela nikdy držať drastické diéty. Nikdy ani aktívne nešportovala, rekreačne si však rada zalyžuje, bicykluje a občas ide do fitnescentra.
Chutí jej naša kuchyňa
Erika Judínyová rada cestuje a vo svete už ochutnala množstvo jedál. Zo všetkého najviac jej však chutí naša, slovenská kuchyňa. Bola už na Taiwane, v Malajzii, Egypte i v USA. V Malajzii jej síce chutilo, ale občas jej niektoré jedlá nešli dole krkom. Pri návšteve Egypta dokonca schudla, pretože orientálne jedlá a aróma, ktorá z nich vychádza, jej nesedia. Ochutnala už aj rôzne morské živočíchy. "Chutia mi krevety, chobotnice, mušle, slimáky i ryby, ale musia byť dobre tepelne spracované. Za surova nezjem nič."
Pred pár mesiacmi bola navštíviť brata v USA. "Povodil ma po rôznych reštauráciách, ale mne naozaj viac vyhovuje náš spôsob stravovania a prípravy jedál. Chutili mi akurát stejky, tie boli šťavnatejšie a chutnejšie ako u nás."
FOTO SME - PAVOL MAJER