zajedzme si

cibuľové hody

Cibuľu poznali už prastaré kultúry Mezopotámie, Perzie, Indie i Grécka. Nás, Stredoeurópanov, ju naučili používať Rimania. Patrí k tým málo pôžitkom, ktoré sú dobré a navyše zdravé. Cibuľa podporuje vylučovanie tráviacich štiav, má upokojujúci účinok na nervovú sústavu, cibuľový sirup spoľahlivo zažehnáva nepríjemný kašeľ. No a ten práve v týchto posledných dozvukoch zimy trápi poriadnu časť národa. Preto dnes ponúkame ozdravujúce recepty. Na kašeľ a polievku – životabudič. No a na záver lahôdku, cibuľový koláč.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľový sirup proti kašľu

1/2 kg cibule pokrájanej na plátky a 1 čajovú lyžičku feniklu necháme 12 hodín vyluhovať v 1 litri prevarenej vody. Tekutina sa precedí, pridá sa 1 kg cukru, šťava zo 4 citrónov a 4 pomarančov a asi 6 klinčekov. Zamiešame a keď je cukor úplne rozpustený, prelejeme do fliaš. V chladničke vydrží aj rok. Pri kašli užívať tri razy denne.

Polievka – životabudič

4 stredne veľké cibule pokrájame nadrobno, speníme na 2 lyžiciach masla a nasypeme do 1, 25 litra slepačieho vývaru (môže byť aj z kocky). Asi dvadsať minút varíme na miernom ohni pod pokrievkou. Potom polievku vlejeme do ohňovzdornej misky, počkáme, kým trochu vychladne a primiešame žĺtok rozšľahaný s dvoma lyžicami bieleho vína. Navrch položíme štyri plátky ugrilovaného sendviča, posypeme 80 g postrúhaného eidamu a zapečieme, alebo grilujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľový koláč

Pripravíme si kvások (trochu kvasníc rozmrvených v troške teplého mlieka so štipkou cukru). Kým nakysne, rozpustíme 125 g Hery, ktorú zmiešame v mise s 250 g hladkej múky a troškou soli. Pridáme vykysnutý kvások, vajce a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť.

Medzitým si na masti opražíme tri, štyri cibule (môže byť aj viac, podľa chuti) a opražíme do sklovita. Nakoniec primiešame 2 vajcia a posolíme.

Vykysnuté cesto roztlačíme do vymastenej a múkou vysypanej koláčovej formy, dáme naň cibuľovú zmes a posypeme kockami anglickej, alebo oravskej slaniny a rascou. Necháme ešte chvíľočku kysnúť a potom asi 45 minút pečieme v stredne teplej rúre. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 529
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 193
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 874
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 968
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 790
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 797
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 472
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu