Cibuľu poznali už prastaré kultúry Mezopotámie, Perzie, Indie i Grécka. Nás, Stredoeurópanov, ju naučili používať Rimania. Patrí k tým málo pôžitkom, ktoré sú dobré a navyše zdravé. Cibuľa podporuje vylučovanie tráviacich štiav, má upokojujúci účinok na nervovú sústavu, cibuľový sirup spoľahlivo zažehnáva nepríjemný kašeľ. No a ten práve v týchto posledných dozvukoch zimy trápi poriadnu časť národa. Preto dnes ponúkame ozdravujúce recepty. Na kašeľ a polievku – životabudič. No a na záver lahôdku, cibuľový koláč.
Cibuľový sirup proti kašľu
1/2 kg cibule pokrájanej na plátky a 1 čajovú lyžičku feniklu necháme 12 hodín vyluhovať v 1 litri prevarenej vody. Tekutina sa precedí, pridá sa 1 kg cukru, šťava zo 4 citrónov a 4 pomarančov a asi 6 klinčekov. Zamiešame a keď je cukor úplne rozpustený, prelejeme do fliaš. V chladničke vydrží aj rok. Pri kašli užívať tri razy denne.
Polievka – životabudič
4 stredne veľké cibule pokrájame nadrobno, speníme na 2 lyžiciach masla a nasypeme do 1, 25 litra slepačieho vývaru (môže byť aj z kocky). Asi dvadsať minút varíme na miernom ohni pod pokrievkou. Potom polievku vlejeme do ohňovzdornej misky, počkáme, kým trochu vychladne a primiešame žĺtok rozšľahaný s dvoma lyžicami bieleho vína. Navrch položíme štyri plátky ugrilovaného sendviča, posypeme 80 g postrúhaného eidamu a zapečieme, alebo grilujeme.
Cibuľový koláč
Pripravíme si kvások (trochu kvasníc rozmrvených v troške teplého mlieka so štipkou cukru). Kým nakysne, rozpustíme 125 g Hery, ktorú zmiešame v mise s 250 g hladkej múky a troškou soli. Pridáme vykysnutý kvások, vajce a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť.
Medzitým si na masti opražíme tri, štyri cibule (môže byť aj viac, podľa chuti) a opražíme do sklovita. Nakoniec primiešame 2 vajcia a posolíme.
Vykysnuté cesto roztlačíme do vymastenej a múkou vysypanej koláčovej formy, dáme naň cibuľovú zmes a posypeme kockami anglickej, alebo oravskej slaniny a rascou. Necháme ešte chvíľočku kysnúť a potom asi 45 minút pečieme v stredne teplej rúre. (bd)