Na poplach vo francúzskej farme v dedine Versailleux začali biť vo štvrtok, keď uhynulo vyše 400 vtákov. Všetkých 10 500 kusov hydiny v ten istý deň usmrtili. Farma je zatvorená, okolie je pod prísnym dohľadom a na Versailleux bola uvalená karanténa.
Na farme sa dodržiavali bezpečnostné opatrenia, vtákov držali v zatvorených priestoroch. Francúzsky Zväz hydinárskeho priemyslu si myslí, že zdrojom nákazy mohol byť kačací trus v slamenej podstielke.
Slovenský minister pôdohospodárstva Zsolt Simon v relácii televízie Markíza Na telo povedal, že francúzske úrady sú teraz povinné nájsť všetko mäso, ktoré vyšlo z farmy, a zlikvidovať ho. Z lokality, kde bol vírus dokázaný, je zakázané vyvážať akúkoľvek hydinu, vajcia alebo perie.
Keďže zákaz platí pre celú úniu, Slovensko podľa hovorkyne ministra Kataríny Czajlíkovej nemusí špeciálne zakazovať dovoz hydiny z Francúzska.
Na našom trhu je asi štvrtina hydiny z dovozu, najmä z Česka a Poľska. Z Francúzska sa podľa Czajlíkovej nedováža a ak, "tak len ojedinele".
Podľa ministra Simona sú naše chovy bezpečné a panika medzi slovenskými spotrebiteľmi nie je namieste. Slovenské kuracie sa ľudia podľa neho nemusia báť jesť, ale štát nemôže garantovať rovnakú bezpečnosť pri hydine z dovozu. Pripomenul, že tepelnou úpravou nad 70 stupňov sa vírus zničí.
Štátny veterinárny ústav vo Zvolene každý deň overuje asi 50 vzoriek uhynutých vtákov. Od piatku do nedele dostali na preskúmanie 226 vzoriek. Nebezpečný vírus H5N1 sa doteraz potvrdil len v dvoch divo žijúcich vtákoch - v sokolovi, ktorého našli pri Gabčíkove, a potápačovi bielom z Bratislavy.
Podľa Simona veterinári v okolí Gabčíkova a Bratislavy budú prísne kontrolovať domáce chovy hydiny. Zamerajú sa hlavne na to, či chovatelia izolovali vtáky do ohradených a zastrešených priestorov.
Autor: sita/afp, dro