V kuchyni s herečkou: Gabrielou Škrabákovou

Netvrdí, že varenie je jej koníčkom, ale nemá ani problém pripraviť, čo treba. Zatiaľ ju zaujímajú viac iné veci než kuchyňa. Uvedomuje si však, že ako jej polročný syn Filip bude rásť, pribudne jej v kuchyni viac povinností. Herečka Gabriela Škrabáková.

Herečka Gabriela Škrabáková vyštudovala VŠMU v Bratislave, hrala v Činohre SND, na Novej scéne, v divadlách Astorka a West. Poznáme ju aj z televízie, z českého filmu Paralelní světy a z dabingu.

Netvrdí, že varenie je jej koníčkom, ale nemá ani problém pripraviť, čo treba. Zatiaľ ju zaujímajú viac iné veci než kuchyňa. Uvedomuje si však, že ako jej polročný syn Filip bude rásť, pribudne jej v kuchyni viac povinností. Herečka Gabriela Škrabáková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V detstve v kuchyni síce pomáhala, ale keďže mala plno krúžkov a iných povinností, mama ju do varenia nikdy nenútila. Keď sa potom osamostatnila, mala vždy veľa práce, takže čas na varenie jej neostával. Navyše, variť pre jedného ju ani nebavilo. "Stačil mi šalát, cestoviny. No a cez víkendy som bola u našich, ktorí mi nabalili jedlo aj na pár ďalších dní," hovorí Gabriela Škrabáková.

SkryťVypnúť reklamu

Pečie domáci chlieb

Dnes, keď je už vydatá, sa to všetko trochu zmenilo, ale nie zase až tak výrazne. "Môj manžel totiž nepatrí k mužom, ktorí za každých okolností vyžadujú teplú večeru. V niečom je dokonca ešte nenáročnejší než ja. Napríklad bravčové mäso si dám skôr ja, on uprednostňuje hydinu."

Gabriela Škrabáková najradšej varí jedlá, ktoré sú ľahké a rýchlo hotové. "V kuchyni sa mi nechce stráviť podstatnú časť dňa." Je preto prekvapujúce, že v špeciálnej piecke si sama pečie chlieb. ,,V nej upečený chlieb má celkom inú chuť a vôňu než chlieb z obchodu. Navyše, môžete si urobiť chlieb s rôznymi príchuťami. Výborný je napríklad syrový. K tomu už stačí len pohár ľahkého bieleho vína a večera je hotová."

Inak však pečeniu neholduje. ,,V tom mi stále vypomáha mama. Ale keď raz bude Filip chcieť, aby so mu niečo upiekla, prečo nie. Zatiaľ je to však ďaleko, ešte len začíname s prvými polievočkami."

SkryťVypnúť reklamu

Bez diéty

Hoci Gabriela Škrabáková rodila pomerne nedávno, je veľmi štíhla. Na otázku, či po pôrode dodržiavala nejakú diétu, hovorí: ,,Nijaké diétovanie nebolo. Na rozdiel od mnohých iných žien mi totiž v tehotenstve nechutilo

jesť, takže som pribrala iba asi desať kíl. Tie išli potom rýchlo dole aj preto, lebo Filipko má ešte stále obrátený spánkový rytmus. Najčulejší je v noci a ani cez deň toho veľa nenaspí. No a keďže si vyžaduje moju neustálu pozornosť, veľa času na jedlo mi ani neostáva." Keď však príde neskoro večer z predstavenia, obvykle hneď otvára chladničku.

Všetko, ale s mierou

Boli aj časy, keď herečka na jedlo nielen myslela, ale aj kontrolovala, čo má na tanieri. ,,Začiatkom deväťdesiatych rokov som bola v Amerike. Práve vtedy tam letela kniha manželov Diamondovcov Fit pre život - neskôr vyšla aj u nás. Keďže sa podľa nej riadila aj moja domáca, začala som ju študovať a jej pravidlá sa mi tak zapáčili, až som ich prijala za svoje. Napríklad, že doobeda sa majú piť len ovocné šťavy, alebo jesť len ovocie, že mlieko netreba, pretože zahlieňuje organizmus, že chlieb so šunkou je zlá kombinácia."

SkryťVypnúť reklamu

Spočiatku sa toho držala aj po príchode domov, ale po čase ju to prešlo. ,,Milujem totiž sladkosti a stále si niečo odriekať ma dlhodobo nebavilo. Dnes jem všetko, ale s mierou." Uprednostňuje však ľahšie mäso, ryby, zeleninu a ovocie a rada pije ovocné šťavy a čaje. ,,Čierny čaj pijem menej, pretože je silný, ale niekedy si ho urobím s mliekom." Rada spomína na čaje, ktoré spoznala v Egypte, a odkiaľ si aj priniesla ibiškový čaj. ,,Chuťou ani farbou sa mu tie, čo dostať u nás, nevyrovnajú."

Jej obľúbeným nápojom je aj káva, ktorá je pre ňu symbolom oddychu a času, ktorý má iba pre seba. "Keď prídem k rodičom, hneď sa ma pýtajú, akú chcem. Zrnkovú, nesku, s kofeínom, bez, z takého či iného kávovaru."

Z národných kuchýň má najradšej taliansku. "Taliani sú totiž gurmáni, ktorí varia s veľkou láskou. Okrem množstva iných jedál som si tam obľúbila aj jahňacinu, ktorú pripravujú s rôznymi bylinkami, takže je lahodná a aj dobre vyzerá. Aj steaky som sa naučila jesť až v Taliansku."

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

Recepty Gabriely Škrabákovej

Krabí šalát

2 balenia krabích tyčiniek,

2 kyslé smotany, 1 majolka, olivy, kapary, hrozienka, gyros, cesnak v soli

Rozmrazené krabie tyčinky pokrájame na kocky, vložíme do misky, pridáme 2 kyslé smotany a necelý téglik majolky. Ostatné prísady pridáme podľa vlastnej chuti. Uložíme do chladničky. Podávame s chlebom a bielym vínom.

Moje mäso v marináde

1 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa, 4 lyžice horčice,

4 lyžice maizeny, štipka čierneho korenia, 1 malá lyžička soli,

4 vajcia

Mäso vyklepeme a z ostatných ingrediencií pripravíme marinádu, do ktorej namočíme mäso. Necháme ho niekoľko hodín prípadne aj dní odležať v chladničke. Potom vyberieme a prudko opečieme.

Francúzska cibuľová polievka

SkryťVypnúť reklamu

2 cibule, 50 g masla, 100 g rožkov, vyše litra vývaru z kostí (alebo masoxu), 50 g syra na strúhanie, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať

Na polovičke masla usmažíme nakrájanú cibuľu, zalejeme vývarom, ochutíme soľou, korením a varíme do mäkka. Na zvyšku masla upražíme na plátky pokrájané rožky. Rozložíme ich do tanierov, posypeme postrúhaným syrom, zalejeme vývarom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 594
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 325
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 138
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 348
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 882
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 879
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 377
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu