Herečka Gabriela Škrabáková vyštudovala VŠMU v Bratislave, hrala v Činohre SND, na Novej scéne, v divadlách Astorka a West. Poznáme ju aj z televízie, z českého filmu Paralelní světy a z dabingu.
Netvrdí, že varenie je jej koníčkom, ale nemá ani problém pripraviť, čo treba. Zatiaľ ju zaujímajú viac iné veci než kuchyňa. Uvedomuje si však, že ako jej polročný syn Filip bude rásť, pribudne jej v kuchyni viac povinností. Herečka Gabriela Škrabáková.
V detstve v kuchyni síce pomáhala, ale keďže mala plno krúžkov a iných povinností, mama ju do varenia nikdy nenútila. Keď sa potom osamostatnila, mala vždy veľa práce, takže čas na varenie jej neostával. Navyše, variť pre jedného ju ani nebavilo. "Stačil mi šalát, cestoviny. No a cez víkendy som bola u našich, ktorí mi nabalili jedlo aj na pár ďalších dní," hovorí Gabriela Škrabáková.
Pečie domáci chlieb
Dnes, keď je už vydatá, sa to všetko trochu zmenilo, ale nie zase až tak výrazne. "Môj manžel totiž nepatrí k mužom, ktorí za každých okolností vyžadujú teplú večeru. V niečom je dokonca ešte nenáročnejší než ja. Napríklad bravčové mäso si dám skôr ja, on uprednostňuje hydinu."
Gabriela Škrabáková najradšej varí jedlá, ktoré sú ľahké a rýchlo hotové. "V kuchyni sa mi nechce stráviť podstatnú časť dňa." Je preto prekvapujúce, že v špeciálnej piecke si sama pečie chlieb. ,,V nej upečený chlieb má celkom inú chuť a vôňu než chlieb z obchodu. Navyše, môžete si urobiť chlieb s rôznymi príchuťami. Výborný je napríklad syrový. K tomu už stačí len pohár ľahkého bieleho vína a večera je hotová."
Inak však pečeniu neholduje. ,,V tom mi stále vypomáha mama. Ale keď raz bude Filip chcieť, aby so mu niečo upiekla, prečo nie. Zatiaľ je to však ďaleko, ešte len začíname s prvými polievočkami."
Bez diéty
Hoci Gabriela Škrabáková rodila pomerne nedávno, je veľmi štíhla. Na otázku, či po pôrode dodržiavala nejakú diétu, hovorí: ,,Nijaké diétovanie nebolo. Na rozdiel od mnohých iných žien mi totiž v tehotenstve nechutilo
jesť, takže som pribrala iba asi desať kíl. Tie išli potom rýchlo dole aj preto, lebo Filipko má ešte stále obrátený spánkový rytmus. Najčulejší je v noci a ani cez deň toho veľa nenaspí. No a keďže si vyžaduje moju neustálu pozornosť, veľa času na jedlo mi ani neostáva." Keď však príde neskoro večer z predstavenia, obvykle hneď otvára chladničku.
Všetko, ale s mierou
Boli aj časy, keď herečka na jedlo nielen myslela, ale aj kontrolovala, čo má na tanieri. ,,Začiatkom deväťdesiatych rokov som bola v Amerike. Práve vtedy tam letela kniha manželov Diamondovcov Fit pre život - neskôr vyšla aj u nás. Keďže sa podľa nej riadila aj moja domáca, začala som ju študovať a jej pravidlá sa mi tak zapáčili, až som ich prijala za svoje. Napríklad, že doobeda sa majú piť len ovocné šťavy, alebo jesť len ovocie, že mlieko netreba, pretože zahlieňuje organizmus, že chlieb so šunkou je zlá kombinácia."
Spočiatku sa toho držala aj po príchode domov, ale po čase ju to prešlo. ,,Milujem totiž sladkosti a stále si niečo odriekať ma dlhodobo nebavilo. Dnes jem všetko, ale s mierou." Uprednostňuje však ľahšie mäso, ryby, zeleninu a ovocie a rada pije ovocné šťavy a čaje. ,,Čierny čaj pijem menej, pretože je silný, ale niekedy si ho urobím s mliekom." Rada spomína na čaje, ktoré spoznala v Egypte, a odkiaľ si aj priniesla ibiškový čaj. ,,Chuťou ani farbou sa mu tie, čo dostať u nás, nevyrovnajú."
Jej obľúbeným nápojom je aj káva, ktorá je pre ňu symbolom oddychu a času, ktorý má iba pre seba. "Keď prídem k rodičom, hneď sa ma pýtajú, akú chcem. Zrnkovú, nesku, s kofeínom, bez, z takého či iného kávovaru."
Z národných kuchýň má najradšej taliansku. "Taliani sú totiž gurmáni, ktorí varia s veľkou láskou. Okrem množstva iných jedál som si tam obľúbila aj jahňacinu, ktorú pripravujú s rôznymi bylinkami, takže je lahodná a aj dobre vyzerá. Aj steaky som sa naučila jesť až v Taliansku."
FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Recepty Gabriely Škrabákovej
Krabí šalát
2 balenia krabích tyčiniek,
2 kyslé smotany, 1 majolka, olivy, kapary, hrozienka, gyros, cesnak v soli
Rozmrazené krabie tyčinky pokrájame na kocky, vložíme do misky, pridáme 2 kyslé smotany a necelý téglik majolky. Ostatné prísady pridáme podľa vlastnej chuti. Uložíme do chladničky. Podávame s chlebom a bielym vínom.
Moje mäso v marináde
1 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa, 4 lyžice horčice,
4 lyžice maizeny, štipka čierneho korenia, 1 malá lyžička soli,
4 vajcia
Mäso vyklepeme a z ostatných ingrediencií pripravíme marinádu, do ktorej namočíme mäso. Necháme ho niekoľko hodín prípadne aj dní odležať v chladničke. Potom vyberieme a prudko opečieme.
Francúzska cibuľová polievka
2 cibule, 50 g masla, 100 g rožkov, vyše litra vývaru z kostí (alebo masoxu), 50 g syra na strúhanie, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať
Na polovičke masla usmažíme nakrájanú cibuľu, zalejeme vývarom, ochutíme soľou, korením a varíme do mäkka. Na zvyšku masla upražíme na plátky pokrájané rožky. Rozložíme ich do tanierov, posypeme postrúhaným syrom, zalejeme vývarom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.