Francúzi a žabožrúti? To je mýtus

O Francúzoch sa niekedy hovorí aj ako o žabožrútoch. Nie je to však už pravda. Francúzi ako pojedači žabích stehienok - to je dnes viac mýtus než skutočnosť.

FOTO


"Je to na ústupe," hovorí predavač z obchodného reťazca špecializovaného na mrazené potraviny. "Stehienka síce predávame, ale nie veľa. Je to skôr len miestna záležitosť, napríklad v oblastiach Auvergne či Jura, kde sú hory, alebo vo Vendée."

Na trhu čerstvé žabie stehienka takmer nevidieť, a ak aj áno, pochádzajú zo žiab, ktoré ulovili pytliaci. Lov aj chov žiab sú totiž vo Francúzsku už vyše štvrť storočia zakázané.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potvrdzuje to aj pohľad do jedálnych lístkov vo francúzskych reštauráciách. Žabie stehienka sa na nich objavujú len vzácne, aj to väčšinou v podnikoch ponúkajúcich exotickejšiu kuchyňu - ázijskú či arabskú. No a dajú sa nájsť aj v reštauráciách v turisticky vyhľadávaných lokalitách, kde sa snažia uspokojiť túžbu cudzincov po objavení typického Francúzska. Stehienka sa servírujú väčšinou ako predjedlo. Receptov je veľa, často sa pripravujú na panvici s cesnakom a petržlenovou vňaťou, alebo obalené v cestíčku.

SkryťVypnúť reklamu

Zarytí ctitelia tejto delikatesy však vo Francúzsku nevymreli. V mestečku Vittele existuje dokonca zvláštne bratstvo, ktoré už vyše tridsať rokov pripravuje "veľtrh" žabích stehienok. Predvlani tam prišlo vyše 20 000 ľudí, ktorí za víkend zjedli sedem ton stehienok, čo je vysoko nad celoštátny priemer. Podľa oficiálnych štatistík sa vo Francúzsku zje ročne asi 3500 ton žabích stehienok, na jedného obyvateľa vychádzajú teda asi dve stehienka za rok. Napriek tomu je Francúzsko najväčším svetovým dovozcom žabích stehienok a tých 35 000 ton znamená o 70 miliónov žiab na svete menej - najmä žiab v Indonézii, ktorá je pre Francúzsko hlavným dodávateľom. Stehienka sa okrem toho privážajú z Číny, Turecka, Grécka a Albánska. Väčšinou ide o žaby chytené vo voľnej prírode.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumáciu žabích stehienok ostro kritizujú ochrancovia životného prostredia, ktorí poukazujú na užitočnosť žiab ako ničiteľov hmyzu, a teda udržiavateľov rovnováhy v prírode.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 217
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 991
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 259
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 660
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 169
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 956
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 624
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 336
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu