Slovenské salámy a klobásy budú drahšie, ale majú byť aj lepšie

BRATISLAVA - Špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, ale aj Liptovská saláma, šunková saláma či Bratislavská saláma budú od marca stáť viac. Výrobcovia budú totiž od nasledujúceho mesiaca prenášať do cien nové pravidlá kvality mäsových výrobkov.

Klobásy a salámy majú byť podľa spracovateľov mäsa drahšie preto, aby mohli byť lepšie. FOTO - TASR

BRATISLAVA - Špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, ale aj Liptovská saláma, šunková saláma či Bratislavská saláma budú od marca stáť viac. Výrobcovia budú totiž od nasledujúceho mesiaca prenášať do cien nové pravidlá kvality mäsových výrobkov.

Ako informoval šéf Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly, spolu ide o 11 druhov mäkkých mäsových výrobkov a 14 druhov trvanlivých mäsových výrobkov. Tieto výrobky budú od 1. marca vyrábať podľa pôvodných tradičných receptúr, ale s vyšším presne stanoveným podielom mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ján Bolha z jednej zo spracovateľských firiem odhaduje, že cena výrobkov sa zvýši o niekoľko desiatok korún na kilo. "Odhadujeme, že napríklad saláma Vysočina, ktorá v minulosti stála od 109 do 119 korún, môže v obchodoch stáť približne 150 až 160 korún," myslí si. Dodal, že okrem toho sa v najbližšom období pre drahšie energie zvýšia ceny mäsa približne o desať percent.

Spracovatelia priznali, že kvalita tradičných slovenských mäsových výrobkov v posledných rokoch poklesla. Tvrdia, že je za tým tlak obchodných reťazcov. Ak ľudia budú drahšie výrobky kupovať menej, majú vraj pripravené aj nové alternatívy - iné lacnejšie produkty. "Čo si zákazník vyberie a či budú obchody kupovať aj tie drahšie a kvalitnejšie výrobky, uvidíme až v marci," povedal Bolha.

SkryťVypnúť reklamu

(mip, sita)

Čo zdražie

Mäkké mäsové výrobky

špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, Jemné párky, Liptovská saláma, šunková saláma, domáca klobása, Podhorská klobása

Trvanlivé výrobky

Čingovská saláma, Vysočina, Inovecká saláma, obyčajná suchá saláma, Nitran, Malokarpatská saláma, Bratislavská klobása, Tokajská saláma, Púchovská saláma, Lovecká saláma, Gombasecká klobása

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 471
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 126
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 697
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 017
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 250
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 747
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 548
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu