"verejného života". Aj kuchyňa sa spojila s obývačkou, ale ešte stále bola prehradená barovým pultom, či inou optickou prekážkou, ktorá de facto oddeľovala varenie od spoločenského žitia.
Súčasné Švédsko zažíva veľký návrat k vareniu - povýšilo ho na spoločensky atraktívnu zábavu. Kuchyňa sa stala centrom spoločenského života v domácnosti. Aj reštaurácie sú stále populárne, stále viac mladých Švédov však uprednostňuje stretnutie pri príprave spoločného obeda. A to sa stalo výzvou pre dizajnérov. Úplne zrušili prekážky a kuchynské zariadenia začali meniť na esteticky príťažlivé prvky.
Keďže sa hostia v dome stávajú rovnocennými partnermi hostiteľa, majú rovnaké právo vstupovať do chladničky, či špajze. Preto sa chladnička otvorila všetkým prítomným a otázkou pre dizajnérov sa stalo, ako z nej urobiť kus estetického nábytku. A tak sa z bielych masívnych blokov stali priehľadné chladiace police plné chladeného piva či šampanského, zaujímavou novinkou je chladiaca knižnica pri sedačke, kam namiesto kníh siahate po vychladenej šunke.
Varenie ako súčasť spoločnej zábavy priniesol pravdepodobne do Švédska Jamie Olivier. Jedno je však jasné. Švédi sa doň zamilovali. Svedčí o tom vážnosť pozície, v akej sa dnes ocitli šéfkuchári, ale aj to, že Švédi majú najviac kuchárskych kníh na svete. Každý deň totiž vyjde jedna nová.
ANDREA KOPERNICKÁ