FOTO - ARCHÍV SME |
V Bratislavskom kraji sídli mnoho firiem, ktoré dovážajú víno, je tu aj veľa reštaurácií, hotelov a vinoték. Preto je tu dostatok príležitostí pre ľudí, ktorí sa vyznajú v degustácii vína, v jeho podávaní a predaji. Someliér - špecialista na vína - to je názov kurzu, ktorý ponúka v spolupráci s úradmi práce v tejto oblasti agentúra Jaspis. "O kurzy z oblasti gastronómie je veľký záujem, pretože v týchto službách je veľa pracovných príležitostí," vysvetľuje riaditeľ agentúry Jaspis Ondrej Ševčík. "Bratislavská oblasť je v popredí, čo sa týka týchto služieb a ľudia s odbornosťou someliéra budú mať veľké šance umiestiť sa. Je to zaujímavá špecializácia - poskytuje možnosti uplatniť sa v lep-ších reštauráciách alebo hoteloch, a pre tých, ktorí ovládajú cudzie jazyky aj v zahraničí." Na kurze sa účastníci dozvedia všetko o slovenských i zahraničných vínach a teoretický výklad bude doplnený aj praktickými cvičeniami z degustácie.
Podľa Ševčíka musia mať záujemcovia o tento odbor najmä komunikačné predpoklady. "Účastníci však prejdú aj komunikačným školením, kde sa naučia vychytať prípadné chyby," hovorí Ševčík.
Súčasťou kurzu je aj práca s počítačom v oblasti grafickej prípravy brožúr a ďalších podkladov, ktorá môže byť spolu so školením z oblasti založenia živnosti pomocou pre tých, ktorí by sa chceli po čase postaviť na vlastné nohy a pracovať ako živnostníci pre dovozcov vín.
Agentúra Jaspis robí v spolupráci s úradmi práce v Malackách, Pezinku a Bratislave výberové konania, ktorých súčasťou je aj pohovor s psychológom. "Na prijatie do kurzu nemáme tvrdé podmienky - keď sa však niekto na tento odbor vyslovene nehodí, tak mu účasť na kurze neodporučíme," vysvetľuje Ondrej Ševčík.
Záujemcovia sa teda môžu prihlásiť buď priamo v agentúre alebo na príslušnom úrade práce. Pre evidovaných nezamestnaných to znamená, že účasť na kurze si po úspešnom výberovom konaní nebudú musieť sami financovať.
"V rámci kurzov zabezpečujeme v spolupráci s firmami z tejto oblasti aj prax, ktorá je pre žiadateľov o živnostenský list povinná. Ak sú frekventanti schopní, často sa stáva, že firma pre ktorú pracujú v rámci praxe, im ponúkne aj ďalšiu spoluprácu," hovorí Ševčík.
Znalosť cudzích jazykov nie je pre záujemcov o kurz povinná, ak sa však dokážu dohovoriť po anglicky alebo nemecky na patričnej úrovni, otvára im to lepšie možnosti na prácu v špičkových hoteloch a reštauráciách, ale aj zahraničí. "A ten, kto jazyky neovláda, môže sa s príslušnou praxou slušne uplatniť ako predajca vín na Slovensku," dodáva Ševčík.
Pre prvú skupinu sa kurz začal 30. januára, agentúra však ešte pokračuje vo výberových konaniach a plánuje pripraviť kurzy pre ďalšie dve skupiny záujemcov.
(gal)