Všímame si zdravotný stav uskladneného ovocia. ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV |
V ovocnej časti záhrady rezom presvetľujeme stromčeky a kry drobného ovocia, upravíme tiež korunky na jeseň vysadených stromčekov a kríčkov. Rezať môžeme ovocniny všetkých druhov okrem broskýň a marhúľ. Podľa lunárneho kalendára je najvhodnejší termín na rez 22. a 23. februára za bezmrazového počasia.
Dokončíme kopanie jám na jarné vysádzanie ovocných drevín a viniča. Koncom mesiaca pri priaznivom počasí prihnojíme ovocné dreviny draselnými a fosforečnými hnojivami. Vtedy už môžeme vrúbľovať jablone, hrušky, čerešne a višne. Odstránime odrodené výhonky malín a černíc, zredukujeme ich počet a skracujeme. Kmene a kostrové konáre ovocných stromov oškrabujeme, a ak sme tak neurobili, natrieme ich vápenným mliekom. Vhodné je tiež priviazať na ne zvlnenú lepenku ako ochranu proti lezúcemu hmyzu.
V zeleninovej časti záhradky po obschnutí pôdy a pri teplom počasí pripravujeme hriadky na sejbu koreňovej zeleniny a cibule. Obsah živín v pôde zvýšime aplikáciou kompostu a kombinovaných priemyselných hnojív (Slovcerit alebo Cererit v dávke 30 až 50 gramov na štvorcový meter). Ak to počasie dovolí, začneme so sejbou koreňovej zeleniny, cibule, reďkovky a špenátu. Pre ich kvalitnú a skorú úrodu sa odporúča použiť morené, namáčané alebo inkrustované semeno. Semená cibule mrkvy a petržlenu je vhodné namáčať vo vode 30 až 60 hodín pred predpokladaným výsevom. Odporúča sa tiež používať obaľované semeno v rozpustných výsevných pásikoch a nastielať netkanú textíliu na hriadky pred a po vysiatí semien, a to až do obdobia vzchádzania rastlín, čím urýchlime zber a uľahčíme si prácu. Podľa lunárneho kalendára je najvhodnejší termín na výsev pri priaznivých pôdnych a poveternostných podmienkach 9. až 11. a 19. až 23. február.
Hľuzy skorých zemiakov predkličujeme v debničkách, ktoré musia byť uložené v dobre vetrateľnej miestnosti pri teplote 12 až 15 stupňov.
Ak je v záhradke sneh mimo obhospodarovanej plochy, nahrnieme ho k ovocným drevinám. Ochráni pôdu pred premŕzaním a po rozpustení zavlaží rastliny. Vlaha zo snehu má hodnotu dažďovej vody.
Sledujeme zdravotný stav uskladneného ovocia, zeleniny, zemiakov, hľúz, sadencov, vrúbľov, vína a iných produktov. Ak treba, upravíme teplotu či vlhkosť vzduchu, plody napadnuté chorobami a škodcami odstránime.