Vtáky v mrazivých dňoch prikrmujeme, nie však chlebom ani zvyškami z kuchyne. FOTO - AUTOR |
a, hloh a iné bobule. V žiadnom prípade vtáky nekŕmime chlebom, pečivom ani zvyškami z kuchyne.
Ríbezle a egreše vyháňajú veľmi skoro, preto ich režeme najneskôr začiatkom februára. Pri pestovaní ríbezlí a egrešov poznáme dva druhy rezov. Tvarovací a výchovný rez robíme v prvých rokoch po výsadbe, aby sme na stromčekových tvaroch vytvorili pevnú a pravidelnú korunku. Udržiavací a zmladzovací rez je aktuálny neskôr, pričom napomáha získavanie pravidelných úrod ovocia.
Bylinky pestujeme v nádobách na parapete pri izbovej teplote, ale darí sa im aj v chladnejších priestoroch. Práve teraz začínajú intenzívne rásť. Okrasnú kapucínku, ktorú budeme neskôr pestovať vonku najmä pre kvety, môžeme vysiať už v týchto dňoch. Kvety a semená sú vzhľadom na výraznú štipľavú chuť vhodné na dochutenie jedál. Na výsev použijeme ľahšiu výživnú zeminu. Nádoby so vzchádzajúcimi rastlinkami umiestnime na svetlé miesto.
Už teraz vysievame niektoré letničky, ktoré majú dlhý vývoj. Patria k nim Penstemon, Ageratum, Phlox drummodii, niektoré šalvie (Salvia farinacea, S. splendens, S. hormium, S. patens), drchnička (Anagalis linifolia), gazánia, tabak, fiala, Mathiola inciana, Sanvitalia procumbens, črievičník (Calceolaria) alebo zínie (Zinia elegans). Kvetináč umiestnime na okennú dosku. Ideálna teplota je 18 až 20 stupňov. (lov)