Recept na dlhovekosť Ljuby HermanovejČeská herečka a speváčka Ljuba Hermanová mala elánu na rozdávanie. Spomína sa, že keď ako mladučká bola členkou Národného divadla v Bratislave, nadšení ctitelia jej temperamentu vypriahli z drožky kone a sami ťahali kočiar divy na pleciach. Za hereckých partnerov mala najslávnejších mužov – Oldřicha Nového, Jana Wericha, ale aj Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého či Waldemara Matušku. Ešte osemdesiatročná dokázala na javisku spraviť mlynské koleso. Do konca života zostala štíhla, svieža a ohybná. Tvrdila, že aj vďaka zelerovému šalátu, ktorého denne zjedla vrchovatý tanier.
Hoci Ljuba Hermanová dbala na zdravý životný štýl a kondičku, nebola žiaden askét. Dobré jedlo – svoje, alebo kolegov – dokázala patrične vychutnať a oceniť. Dokonca, keď s režisérom Pokorným nakrúcala detektívku Podivné okolnosti, stalo sa tradíciou, že herci nosili „na pľac“ rôzne špecialitky. Začala s tým práve ona, keď priniesla misu hubových fašírok a kvasákov. Rada spomínala tiež na hodovanie s Janom Werichom, ktorý bol vychýreným kuchárom. Vo svojej knihe pamätí však spomína aj jeho kuchárske faux pas, dokazujúce, že aj majster tesár sa utne.
„Jan Werich nás raz chcel prekvapiť kulinárskym umením. Vraví – upečiem kačicu po cigánsky. Vzal kačicu, celú ju ohádzal nejakým blatom a zakopal v záhrade do zeme. Vraj, počkajte, aká to bude o pár dní lahôdka. Nám síce celá procedúra pripomínala skôr pohreb než kuchárske umenie, ale keďže som mala pred očami čínske čierne vajcia, na zahrabanú kačicu som bola celkom zvedavá. V deň D nás Jan Werich zase zvolal a vykopal tú vec, čo kedysi bola kačicou. Pozor na žalúdok, milí priatelia, ale jediní, kto si na tej kačici pochutnal boli červíky.“
Šalát dlhovekosti
Nastrúhať (nie veľmi nadrobno) jednu hlávku surového zeleru – bieleho a tvrdého, pridať šťavu z jedného pomaranča, trochu cukru, lyžicu olivového oleja a zjesť denne plný tanier. Surový zeler chutí ako mladé vlašské orechy, keď sa ešte dajú šúpať.
Pre fajnšmekrov je zložitejší variant. K postrúhanému zeleru pridať na kúsky nakrájané mesiačiky mandarínky, pomaranča, bobuľky hrozna a vlašské orechy. Môže sa pridať aj tvrdý syr, najlepšie eidam alebo ementál. Posypať sezamom a vmiešať smotanu, prípadne majonézu. Posoliť. Možno pridať aj cesnak. Podávať s toustovým chlebom. (bd)