Tučné bravčové si nedáme!

Jedálny lístok bez rezňa, guláša, hovädzej alebo slepačej polievky nie je na Slovensku mysliteľný. Týmto mäsoobžerstvom, ktoré vyvrcholilo na prelome 80. a 90. rokov, akoby sa historicky kompenzoval pocit jeho nedostatku z predvojnových rokov.

Kým v 30. rokoch minulého storočia zjedol Slovák v priemere 21 kíl mäsa za rok, začiatkom 70. rokov to už bolo trikrát a v polovici 80. rokov štyrikrát viac. V roku 1990 sme napokon dosiahli spotrebu 84 kíl mäsa (všetkých druhov). Potom to začalo s istými výkyvmi prudko klesať, až sa dnešná konzumácia ustálila na objeme okolo 65 kíl.

Podľa odborníka na vývoj spotreby potravín Róberta Šimončiča „pokles v jedení mäsa by bol priaznivý, keby sa nezhoršila štruktúra spotreby“. Zatiaľ čo z našich tanierov zmizla takmer polovica chudého hovädzieho mäsa, tučné bravčové mäso si nedáme. Jeho spotreba sa takmer nemení – v roku 1990 bola síce ešte 45 kíl, ale potom už v priebehu 90. rokov kolísala iba v malom intervale medzi 40 až 37 kilami. Naproti tomu hovädzinu sme za to isté obdobie zredukovali z 22 kíl na dnešných zhruba desať. Pozitívne je aspoň to, že v posledných rokoch oveľa častejšie zaraďujeme do našej stravy hydinu (okolo 20 kg ročne), ale tradične málo nás lákajú ryby (len necelých 5 kíl).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Väčšími fanatikmi na tučné mäso než my sú Česi. Tí majú spotrebu takmer 45 kíl bravčového. (ru)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 551
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 257
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 706
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 039
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 146
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 932
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 830
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 430
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu