
FOTO – ARCHÍV
„Chodím sem nakupovať odjakživa,“ hovorí postaršia pani vychádzajúca z asi najznámejšieho bratislavského mäsiarstva pod Manderlákom. Mäsiarstvo v centre mesta kedysi patrilo majiteľovi domu – Manderlovi, ale v rámci Benešových dekrétov oň, tak ako o celý dom, prišiel. Po roku 1989 ho sprivatizovala spoločnosť Kuchárek, s. r. o., dnes sa dom snaží získať späť syn pána Manderlu.
„Poloha je veľmi dôležitá,“ hovorí vedúca Daniela Kucháreková. Tá ich má však aj nevýhodu – hneď cez cestu je Tesco. Je to konkurencia? „Situácia sa skomplikovala – mäsiarne vznikajú a zanikajú, niektoré vydržia len rok-dva. Patríme medzi najväčšie bratislavské súkromné predajne a Tesco pre nás až takou konkurenciou nie je, zákazníci u nás oceňujú nižšie ceny. Na rozdiel od obchodných domov máme vlastnú výrobu, sami mäso objednávame, spracúvame a pripravujeme na kuchynskú spotrebu. Ceny si regulujeme podľa stavu výroby, nie podľa akcií v Tescu.“
Napriek tomu, že mäso je štyrikrát drahšie ako v minulosti a napriek hrozbám BSE – stále ho chceme jesť. „Najviac sa predáva hydina, ale aj hovädzie – je samozrejme kontrolované,“ dodáva vedúca. (km)