Pravé mäsiarstvo prežíva len na dedinách

Mäsa je dosť, skutočných mäsiarov žalostne málo, hovoria niekdajší majstri. „Dnes tých, ktorým sa hovorilo majster mäsiar, už ani nenájdete. Mäsiar sa v šesťdesiatych rokoch definitívne zmenil na obchodníka,“ tvrdí Michal Hazucha z Látok. Pracuje v bansko

bystrickej firme Hardy a s miernou nostalgiou spomína na svojho majstra.

„Ako učeň som ráno k nemu prišiel, musel som poupratovať, drevo nanosiť, vykostiť. Jednoducho, bolo to iné.“ Mäsiar bol ešte aj začiatkom 50. rokov niekto. Na jeho šikovnosti a receptúrach dokonca často spočívala aj reputácia dediny. Pracovali pomalšie, ale precízne.

„Na kokavský bitúnok išli aj štyria. Sami si vybrali kravu, býka alebo prasa a rozdelili si ich,“ spomína majster Hazucha. Doma mäso spracovali na výrobky – klobásy, salámy, tlačenku, niečo na masť, kosti na polievku. Jedli sa dokonca aj varené alebo pečené bravčové kože. Údajne to bola veľká pochúťka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„My už nie sme mäsiari. Pôvodné povolanie mäsiarstvo skončilo. Fungujeme ako predavači. Sem-tam ešte niečo rozsekneme, vykostíme, nič viac.“

Dôvodom zániku remesla sú okrem iného aj platové podmienky. Ak niekedy majstri mäsiari uživili celú rodinu, dnes sa potácajú s 5-tisícovými príjmami na hranici životného minima.

Aj napriek zlej situácii mäsiarstvo prežíva práve vďaka dedinám. Dobrý mäsiar, aj keď načierno, v sezóne obhospodári aj niekoľko dedín.

Na vidieku ešte stále platí staré – nechovaj prasa, ak nemáš dobrého mäsiara.

DANIEL VRAŽDA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 317
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 132
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 344
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 892
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 875
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu