Bohatí mäsiari? Minulosť

Mäsiar v kockovanom kabátiku a zakrvavenej zástere bol roky pánom nielen nad prasacím či hovädzím životom a smrťou, ale aj nad tým, či bude v nedeľu na obed rezeň zo stehna alebo len z krkovičky. Za socializmu patrilo Československo medzi popredných ...

Mäsiar v kockovanom kabátiku a zakrvavenej zástere bol roky pánom nielen nad prasacím či hovädzím životom a smrťou, ale aj nad tým, či bude v nedeľu na obed rezeň zo stehna alebo len z krkovičky. Za socializmu patrilo Československo medzi popredných exportérov mäsa a pretože väčšina kvalitného išla na vývoz, v domácich mäsiarstvach sa dobré ušlo len po známosti. Ak niekto túžil po sviečkovej, draho za to zaplatil – mäsiarovi do vrecka.

Mäsiari sa radili k najväčším boháčom – spolu s pumpármi a predavačmi zeleniny. Ako jedni z mála mali zahraničné autá, dobré konexie a mnohí si ich obchádzali. Tí najšikovnejší zarobili v časoch, keď bol bežný plat okolo troch tisíc, aj 25-tisíc mesačne. Niektorí sa dostali veľmi vysoko. Bývalý mäsiar je napríklad kontroverzný banskobystrický funkcionár HZDS Pavol Čupka, ktorý po páde režimu sprivatizoval pivovar Urpín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dnes mäsiari zarábajú od šesť do pätnásťtisíc a veľa z nich už mäsiarmi nie sú, alebo odišli za prácou do zahraničia. Len máloktorý si založil u nás firmu a dobre prosperuje. Životná úroveň tých, čo ostali len ako zamestnanci podnikov, klesla. Aj preto, že mäsa je dosť.

„Mäsiarstvo už nie je povolaním ako kedysi. Teraz je to najmä tvrdá robota. A zohnať kvalitných mäsiarov je problém,“ hovorí Štefan Florek, obchodný riaditeľ firmy Berto vo Vysokej pri Morave. Jeho firma, ktorá vyrába mäsové produkty, zamestnáva vyše sto ľudí z celého Slovenska. „Tu v okolí nemáme šancu zohnať ľudí. Zamestnávame aj mäsiarov, ktorí nie sú vyučení. Aby sme si udržali odborníkov, ponúkame ubytovanie zadarmo.“

Viac v dnešnej TÉME - MäsiariAutor: rf

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 204
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 796
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 672
  4. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 629
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 039
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 909
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 716
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 453
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu