V košickej Steel Aréne bolo aj včera v tempe 250 robotníkov. Viacerí aspoň jedným očkom sledovali, ako zástupcovia siedmej veľmoci obzerajú čerstvý, párhodinový ľad. Zimný štadión sa intenzívne pripravuje na otvorenie, veď do 24. februára až tak veľa času neostáva. Hraciu plochu v stredu maľovali a večer začali s výrobou prvého ľadu. Včera popoludní sa už ligotala, ešte však nebola celkom hotová.
"Do piatka večera by mal byť ľad v požadovanej výške. To bude mať päť centimetrov. Asi každú jeden a pol hodinu sa celá plocha zavodní, to polievanie trvá asi pätnásť minút a potom sa čaká, kým zmrzne. Ide to po malých vrstvičkách," vysvetľoval manažér projektu Steel Arény Pavol Podhorský proces výroby ľadu. Včera popoludní mal hrúbku 2 - 2,5 cm.
Plochu vo chvíli, keď bude mať požadovanú hrúbku ľadu bude potom spracovávať rolba. "Hneď ako bude všetko hotové, plochu uzatvoríme, lebo akékoľvek ďalšie testovanie bude možné, až keď dostaneme povolenie na prevádzku tejto plochy. Zatiaľ ten ľad testujeme len tak, ako vyzerá, aká je jeho kvalita okolo mantinelov, meriame jeho teplotu," podotkol Podhorský s tým, že aktuálna teplota plochy bola mínus 12 stupňov.
Ľad je pre hokejistov dôležitý, jeho kvalita je často témou medzi hráčmi. Aký bude v Košiciach? "Náš dodávateľ má s jeho výrobou skúsenosti. Bol pri stavbách štadiónov v Európe i vo svete, je to nadnárodná spoločnosť. Ide o renomovanú firmu, ktorá má skúsenosti. Potrebujeme vedieť, či ten ľad vieme vyrobiť v potrebnej kvalite. Ak by sme neboli, stále máme 40 dní na to, aby sme urobili opatrenie v technike, technológii, pracovných postupoch, úprave vody. Kvalita sa dá zmerať, ale ide o to, aby sa košickí hokejisti s ním zžili." Pod ľadovou plochou je až 32 kilometrov rúrok!