FOTO - ČTK/AP |
Ak chcete dnes večer obmedziť konzumáciu alkoholu, môžete začať napríklad tým, že whisky so sódou si necháte naliať do vysokého a úzkeho pohára. Píše sa o tom v medicínskom časopise BMJ, bývalom The British Medical Journal. Ľudia vraj inklinujú skôr k nalievaniu tekutiny do nízkych a širokých pohárov než do vysokých a úzkych, pričom však netušia, že dva koktaily v širokom pohári sú v skutočnosti až dva a pol drinku. Obeťami tohto optického klamu sa stávajú dokonca aj barmani. Brian Wansink z Cornellovej univerzity v Ithake v americkom štáte New York sa pokúsil zistiť, či sa toto prelievanie sa dá upraviť na základe tréningu. Spolu s ďalšími výskumníkmi testoval takmer dve stovky študentov z Illinoiskej univerzity, ktorí mali naliať z fľaše do dvoch spomenutých typov pohárov necelých päť centilitrov vody. Do nízkych a širokých pohárov nalievali študenti pravidelne o tretinu tekutiny viac než do vysokých úzkych pohárov. Mýlila sa aj skupina, ktorá mala za sebou už desať pokusov. Skúsení barmani boli v odhade len o trochu lepší - nalievali asi o pätinu väčšie množstvo. Výsledkom pokusu teda je, že prax, skúsenosť a sústredenie pôsobia na chyby v odhade len veľmi obmedzene.