Keďže naše dve dcéry sa usadili v USA, posledné roky trávime Vianoce rôzne. Niekedy v Bratislave, niekedy neďaleko New Yorku. Miesto sa mení, ale štedrovečerné menu zostáva slovenské - kapustnica, zemiakový šalát, vyprážaná ryba, opekance. Prvý raz sme v New Jersey objavili s ťažkosťami aj kapra, ale keďže na tejto tradícii sme až tak nelipli, ďalší rok sme ju vymenili za ľahko dostupné filety z morských rýb. Mať však Vianoce bez kapustnice, to by u nás neprešlo. Tak ako všetky rodiny, aj tá naša je presvedčená, že naša kapustnica je najlepšia. Naučili sme na ňu aj zaťovu afroamerickú rodinu a náš päťročný vnuk Kubko ju má v rebríčku Top 5 svojich najobľúbenejších jedál - po boku sushi, japonskej ryby tempury, pizze a hot dogu. Keď sme nedávno spolu s dcérou telefonovali, začul niečo (po slovensky veľmi nevie), čo mu znelo ako kapustnica. Kým sme skončili, bol oblečený a pripravený ísť kupovať kyslú kapustu. Jeho sestrička, dvaapolročná Natálka je síce zatiaľ viac na čokoládu, ale slovo kapustnica pozná už aj ona.
Tento rok prežijeme Vianoce v Bratislave - bez vnúčat, ich mamy a otca, zato nám rovno pod stromček priletí mladšia dcéra z Bostonu. V lete sa vydala, a tak prvý raz strávime sviatky aj s naším novým zaťom, rodákom z Barcelony. Lucka ma poprosila, či by som mu namiesto kapra nevypražila rezeň, ten mu vraj bude chutiť určite viac. Ponúkla som sa, že mu môžem navariť aj šošovicovú alebo hubovú polievku, čo keby mu náhodou kapustnica nesadla. Odmietla to, kapustnica mu vraj chutiť bude.
Recept na kapustnicu mi práve pred tridsiatimi rokmi nadiktovala do telefónu moja mama a vôbec nie je originálny. Do hrnca dáme kyslú kapustu, veľa sušených húb, sušené slivky, čierne korenie, bobkový list a veľa dobrej klobásy. To všetko nechám variť dve aj tri hodiny, takže klobása je perfektne mäkučká. Pred koncom pridám cibuľovú zápražku s červenou paprikou a trošičkou hladkej múky. Na tanieri si môže kapustnicu každý dochutiť kyslou smotanou.
Autor: JANA BREIEROVÁ, editorka prílohy VÍKEND