Už aspoň sedem rokov sa v našej rodine jedáva vždy 26. decembra bravčová roláda plnená slivkami a jablkami. Tento zvyk vznikol v dobe, keď sme obaja, ja aj moja sestra, predávali na Vianočných trhoch na Hlavnom námestí sušené ovocie a oriešky. Deň pred Štedrým dňom sme dostali výslužku, medziiným aj sušené slivky, a hľadali sme recept, ako ich využiť v nejakom menej tradičnom jedle. Po prvý raz nám chutilo a odvtedy nám chutí každý rok.
Recept
1,5 kg pekného bravčového pliecka, 200 g sušených sliviek, 3 väčšie kyslejšie jablká, 2 zarovnané polievkové lyžice strúhanky, 1 červená cibuľa, soľ, mleté čierne korenie
Mäso rozrežeme na plát, naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Umyté neošúpané jablká, sušené slivky a cibuľu nakrájame na menšie kúsky. V miske osolíme a zmiešame so strúhankou. Touto plnkou naplníme mäso, zvinieme do rolády, zviažeme bielou niťou tak, aby sa roláda nerozpadávala. Na rozpálenom oleji prudko opečieme zo všetkých strán. Preložíme do pekáča a ešte osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a zakryté pečieme v trúbe, kým je mäso mäkké. Na poslednú polhodinku roládu odkryjeme. Podľa potreby počas pečenia dolievame horúcu vodu. Podávame s ryžou.
Autor: PROKOP SLOVÁČEK, redaktor prílohy Bratislava