V posledných rokoch som trávil Vianoce všelikde, napríklad vlani som písal vianočnú reportáž a štedrovečeral som v útulku pre bezdomovcov. Tento rok už čakám štandardné, ba priam nadštandardné Vianoce, ale menu bude úplne klasické. Nechcem unavovať x-tou variáciou na kapustnicu, tak som si zaspomínal na detstvo. Na Vianoce sa u nás totiž varilo zvláštne. Vyrastal som v Ivanke pri Dunaji, ale otec pochádzal z Vajnor a matka z Topoľčian, a tak kreatívne skombinovali miestne zvyklosti. Na stole sme mali - okrem kapra - hrachovú omáčku s opekanými kockami chleba, tú som vždy miloval. A potom hubovú omáčku, aká sa varí v Topoľčanoch a okolí. Ako dieťaťu mi príliš nevoňala, ale ako roky pribúdali, začala mi neuveriteľne chutiť. Niektoré jedlá skrátka nezletilec neocení. Vyskúšajte túto lahôdku, nemusí byť práve na vianočnom stole.
Budeme potrebovať dubáky alebo zmes lesných húb. Primerané množstvo, pretože tvoria hlavnú súčasť omáčky. Ak sú sušené, namočíme ich do vlažnej vody. Huby môžeme pokrájať na márne kúsky. Potom ich dáme variť do vody s celou cibuľou a bobkovým listom, alebo aj s dvoma-troma. Posolíme. Môžeme použiť aj vegetu, čo je jediné panské huncútstvo v tejto omáčke klasického konzervatívneho strihu. Pripravíme svetlú zápražku s trochou červenej papriky a umiestnime ju do hrnca k hubám. Čakáme, kým omáčka zhustne, ale nemá byť taká, aby v nej stála lyžica. Pridáme trochu mlieka a smotanu na šľahanie. Zjemníme trochou cukru a pokyslíme octom. Podáva sa s bielym alebo čiernym chlebom.
Autor: MARIAN JASLOVSKÝ,redaktor prílohy Víkend