Hubová omáčka, čo mi v detstve nevoňala

V posledných rokoch som trávil Vianoce všelikde, napríklad vlani som písal vianočnú reportáž a štedrovečeral som v útulku pre bezdomovcov. Tento rok už čakám štandardné, ba priam nadštandardné Vianoce, ale menu bude úplne klasické. Nechcem unavovať ...

V posledných rokoch som trávil Vianoce všelikde, napríklad vlani som písal vianočnú reportáž a štedrovečeral som v útulku pre bezdomovcov. Tento rok už čakám štandardné, ba priam nadštandardné Vianoce, ale menu bude úplne klasické. Nechcem unavovať x-tou variáciou na kapustnicu, tak som si zaspomínal na detstvo. Na Vianoce sa u nás totiž varilo zvláštne. Vyrastal som v Ivanke pri Dunaji, ale otec pochádzal z Vajnor a matka z Topoľčian, a tak kreatívne skombinovali miestne zvyklosti. Na stole sme mali - okrem kapra - hrachovú omáčku s opekanými kockami chleba, tú som vždy miloval. A potom hubovú omáčku, aká sa varí v Topoľčanoch a okolí. Ako dieťaťu mi príliš nevoňala, ale ako roky pribúdali, začala mi neuveriteľne chutiť. Niektoré jedlá skrátka nezletilec neocení. Vyskúšajte túto lahôdku, nemusí byť práve na vianočnom stole.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Budeme potrebovať dubáky alebo zmes lesných húb. Primerané množstvo, pretože tvoria hlavnú súčasť omáčky. Ak sú sušené, namočíme ich do vlažnej vody. Huby môžeme pokrájať na márne kúsky. Potom ich dáme variť do vody s celou cibuľou a bobkovým listom, alebo aj s dvoma-troma. Posolíme. Môžeme použiť aj vegetu, čo je jediné panské huncútstvo v tejto omáčke klasického konzervatívneho strihu. Pripravíme svetlú zápražku s trochou červenej papriky a umiestnime ju do hrnca k hubám. Čakáme, kým omáčka zhustne, ale nemá byť taká, aby v nej stála lyžica. Pridáme trochu mlieka a smotanu na šľahanie. Zjemníme trochou cukru a pokyslíme octom. Podáva sa s bielym alebo čiernym chlebom.

Autor: MARIAN JASLOVSKÝ,redaktor prílohy Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 412
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 039
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 450
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 068
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 682
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 610
  8. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 607
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu