Medovníkový závin Vilikovských

1 balíček vanilkového cukru, 4 polievkové lyžice medu, 100 g margarínu, 250 g práškového cukru, 3 celé vajcia, mletý klinček so škoricou

Všetky suroviny varechou dobre premiešame. 600 g hladkej múky pomiešame s 1 kávovou lyžičkou sódy bikarbóny a rukou primiešame k horeuvedeným surovinám. Vznikne lepkavé cesto, ktoré dáme na dobre pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 rovnaké bochníky. Každý treba zakryť kastrólikom a minimálne 3 hodiny nechať odpočinúť. Potom po jednom rozvaľkáme na obdĺžnikový tvar, potrieme slivkovým lekvárom a posypeme umytými hrozienkami a nadrobno posekaným kandizovaným sušeným ovocím (figy, slivky, marhule). Na každý obdĺžnik nasypeme ešte za hrsť celých vlašských orechov. Každé cesto zakrútime, dáme na vymastený plech a potrieme žĺtkom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pečieme na miernom ohni asi 45 minút. Po vychladnutí každý závin rozkrojíme na polovicu a každú časť samostatne zabalíme do alobalu. V chladničke sa uchová aj tri mesiace. Pred servírovaním nakrájame závin na tenké plátky.

Autor: ZUZANA VILIKOVSKÁ, prekladateľka, redaktorka anglickej, nemeckej strany

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 610
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 360
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 184
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 377
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 814
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 903
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu