Torta je pripravená v bojových podmienkach redakcie, preto nevyzerá celkom tak, ako má. Jednak by sa celá mala strácať pod šľahačkou, no najmä by mala byť posypaná čerstvými malinami. Tie sme však nezohnali, a tak ako náhrada musel poslúžiť jahodový kompót, ktorý jej ale uberá na kráse. Aj tak sa minula a všetkým chutila. Na snímke sa na sústo tešia (zľava): Jana Paulovská, Barbora Dvořáková, Svetlana Kolesárová, Kristína Kúdelová a Eva Andrejčáková. |
Hoci varím celkom rada, pečenie nepatrí medzi moje časté kulinárske počiny. Keď som sa pred rokmi rozhodla bratovi upiecť buchty na cestu k moru, vyšli ma skoro toľko, čo ustrice. Okrem múky som totiž musela kúpiť aj pekáč a váhu a k tomu ešte prirátať účet za telefón, lebo prípravu som stále konzultovala s mamou a kamarátkami.
Ďalší "cukrársky" pokus bol, keď som si kúpila špeciálnu kuchársku knihu o pečení. Zaujal ma recept na čokoládovú tortu, kam sa namiesto múky dávali opražené lieskovce. Torta nás nadchla a roky sa piekla na každú rodinnú oslavu, až som sa vzbúrila. Jednak mi už liezla hore krkom, no najmä, bola prácna, lebo lieskovce máme z liesky v záhrade a treba ich lúskať. Na výmenu som rodine ponúkla recept, ktorý ma zaujal v televízii. Jeho devízou bola jednoduchosť a efektný výsledok. A tak vznikla nová rodinná pochúťka.
Potrebujeme: 6 bielkov, 280 g jemného kryštálového cukru, dve lyžice kakaa, dve lyžice balzamikového octu, pol tabuľky horkej čokolády, dve šľahačky, čerstvé maliny, jahody alebo čučoriedky. (Mimo sezóny môže byť mrazené ovocie.)
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme. Do dobre vyšľahanej hmoty pomaly vsypeme kakao a ďalej opatrne šľaháme. Nakoniec do zmesi zamiešame balzamikový ocot. Spôsobí, že po upečení bude korpus na vrchu chrumkavý a vo vnútri vláčny. Ako poslednú dáme do "cesta" rozlámanú polovicu horkej čokolády. Kúsky nemajú byť príliš malé, aby sa pri pečení nerozpustili.
Na plech dáme papier na pečenie a zo snehovej hmoty navŕšime lyžicou kopec zhruba priemeru polievkového taniera. Sneh formujeme viac do výšky než do šírky, lebo pri pečení cesto trochu spľasne a roztečie sa. Tortu dáme do dobre vyhriatej rúry, ale teplotu hneď znížime na 120 až 130 stupňov a necháme "sušiť" dve a pol až tri hodiny, záleží od rúry. Keď je torta upečená, povrch popuká ako ľadová kryha.
Tortu necháme ešte chvíľu chladnúť v trúbe, aby pri prudkej zmene teploty nespľasla. Keď vychladne, dáme ju na podnos a hojne ozdobíme vyšľahanou neosladenou šľahačkou. Na záver šľahačku posypeme malinami či jahodami. Ak používame mrazené ovocie, treba ho nechať rozmrznúť na sitku a dať na tortu až pred servírovaním.
Autor: BARBORA DVOŘÁKOVÁ, redaktorka prílohy Víkend