Torta, ktorá sa (takmer) nedá spackať

Hoci varím celkom rada, pečenie nepatrí medzi moje časté kulinárske počiny. Keď som sa pred rokmi rozhodla bratovi upiecť buchty na cestu k moru, vyšli ma skoro toľko, čo ustrice. Okrem múky som totiž musela kúpiť aj pekáč a váhu a k tomu ešte prirátať .

Torta je pripravená v bojových podmienkach redakcie, preto nevyzerá celkom tak, ako má. Jednak by sa celá mala strácať pod šľahačkou, no najmä by mala byť posypaná čerstvými malinami. Tie sme však nezohnali, a tak ako náhrada musel poslúžiť jahodový kompót, ktorý jej ale uberá na kráse. Aj tak sa minula a všetkým chutila. Na snímke sa na sústo tešia (zľava): Jana Paulovská, Barbora Dvořáková, Svetlana Kolesárová, Kristína Kúdelová a Eva Andrejčáková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Hoci varím celkom rada, pečenie nepatrí medzi moje časté kulinárske počiny. Keď som sa pred rokmi rozhodla bratovi upiecť buchty na cestu k moru, vyšli ma skoro toľko, čo ustrice. Okrem múky som totiž musela kúpiť aj pekáč a váhu a k tomu ešte prirátať účet za telefón, lebo prípravu som stále konzultovala s mamou a kamarátkami.

Ďalší "cukrársky" pokus bol, keď som si kúpila špeciálnu kuchársku knihu o pečení. Zaujal ma recept na čokoládovú tortu, kam sa namiesto múky dávali opražené lieskovce. Torta nás nadchla a roky sa piekla na každú rodinnú oslavu, až som sa vzbúrila. Jednak mi už liezla hore krkom, no najmä, bola prácna, lebo lieskovce máme z liesky v záhrade a treba ich lúskať. Na výmenu som rodine ponúkla recept, ktorý ma zaujal v televízii. Jeho devízou bola jednoduchosť a efektný výsledok. A tak vznikla nová rodinná pochúťka.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: 6 bielkov, 280 g jemného kryštálového cukru, dve lyžice kakaa, dve lyžice balzamikového octu, pol tabuľky horkej čokolády, dve šľahačky, čerstvé maliny, jahody alebo čučoriedky. (Mimo sezóny môže byť mrazené ovocie.)

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme. Do dobre vyšľahanej hmoty pomaly vsypeme kakao a ďalej opatrne šľaháme. Nakoniec do zmesi zamiešame balzamikový ocot. Spôsobí, že po upečení bude korpus na vrchu chrumkavý a vo vnútri vláčny. Ako poslednú dáme do "cesta" rozlámanú polovicu horkej čokolády. Kúsky nemajú byť príliš malé, aby sa pri pečení nerozpustili.

Na plech dáme papier na pečenie a zo snehovej hmoty navŕšime lyžicou kopec zhruba priemeru polievkového taniera. Sneh formujeme viac do výšky než do šírky, lebo pri pečení cesto trochu spľasne a roztečie sa. Tortu dáme do dobre vyhriatej rúry, ale teplotu hneď znížime na 120 až 130 stupňov a necháme "sušiť" dve a pol až tri hodiny, záleží od rúry. Keď je torta upečená, povrch popuká ako ľadová kryha.

SkryťVypnúť reklamu

Tortu necháme ešte chvíľu chladnúť v trúbe, aby pri prudkej zmene teploty nespľasla. Keď vychladne, dáme ju na podnos a hojne ozdobíme vyšľahanou neosladenou šľahačkou. Na záver šľahačku posypeme malinami či jahodami. Ak používame mrazené ovocie, treba ho nechať rozmrznúť na sitku a dať na tortu až pred servírovaním.

Autor: BARBORA DVOŘÁKOVÁ, redaktorka prílohy Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 458
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 104
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 671
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 024
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 136
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 738
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 557
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu