FOTO |
Husacia a kačacia pečeň patria vo Francúzsku medzi obľúbené delikatesy na sviatočnom stole. V októbri sa táto špecialita, nazývaná po francúzsky foie gras, dostala dokonca do pomyselného francúzskeho kulinárskeho Panteonu. Národné zhromaždenie ju totiž oficiálne vyhlásilo za súčasť chráneného francúzskeho kultúrneho a gastronomického dedičstva. Za
foie gras zákon pritom označuje len pečeň vykrmovanej kačice alebo husi. Z Francúzska pochádzajú až tri štvrtiny celosvetovej výroby tejto na cholesterol bohatej delikatesy a Francúzi sú aj jej najväčšími konzumentmi - vlani jej zjedli 18 500 ton. Spolky na ochranu zvierat, napríklad nadácia bývalej filmovej hviezdy Brigitte Bardotovej, však tvrdia, že vykrmovanie hydiny je kruté. Iný bývalý filmový hrdina Arnold Schwarzenegger, ktorý je dnes kalifornským guvernérom, dokonca zo svojej pozície umelé vykrmovanie v Kalifornii až do roku 2012 zakázal.