FOTO |
Otázkou Čo je jedlo ? sa trápia experti v Európskej únii, podľa ktorých ním môže byť aj žuvačka či minerálka. Strašná predstava tohto druhu expertízy. Podľa menej pragmatického, ale zato absolútneho znalca kuchárskych remesiel Anthelme Brillat Savarina "objav nového jedla znamená pre blaho ľudstva viac ako objav novej hviezdy".
K tomuto aforizmu sa viac prikláňa aj americký spisovateľ a fajnšmeker Anthony Bourdain (predbežne má na konte dva romány Bone In The Throat a Gone Bamboo), pôsobiaci zároveň viac ako desať rokov v úlohe šéfkuchára newyorskej Brasserii Les Halles. S nesmiernou vážnosťou a zároveň aj nadhľadom si uvedomil, že pohľad do gastronomického zákulisia môže byť zábavný, atraktívny a pútavý ako román.
Po dvadsiatich piatich rokoch "sexu, drog, lotrovského správania a vysokej kulinárskej školy" sa rozhodol vyliať si srdce, a preto vydať svoju prvú knihu literatúry faktu - veľmi živé rozprávanie o vlastných zážitkoch a skúsenostiach z reštauračnej kuchyne, ktoré okorenil najrozličnejšími pikantnými historkami s príslušnými humoristickými prímesami so značnou dávkou absurdity a irónie. Publikáciu rozdelil na šesť dielov - chodov, v ktorých postupne prechádza od situácie v detstve, keď si po prvý raz uvedomil rozkoš z konzumácie, cez funkciu opovrhovaného umývača riadu a štúdium na Americkom kulinárskom inštitúte až po osobnú kuchársku kariéru (pôsobil okrem iného nielen v podniku Rainbow Room na vrcholku Rockefeller Center, v Tokiu, Paríži, ale aj v kuchyni predajcov drog v East Village).
Okrem úprimných, zábavných a zároveň šokujúco nepredvídateľných príbehov sa snaží nenásilne odporúčať a definovať, ako by malo v skutočnosti vyzerať správne kulinárske umenie a zároveň k tomu pridáva aj potrebný recept na výbavu aktuálnym kuchynským náradím a náčiním. Táto bestsellerová záležitosť sa úspešne prehnala mnohými krajinami sveta a spôsobila nielen nadšenie, ale aj zúrivosť a nenávisť potravinárskych kolegov.
V každom prípade sa tento reprezentačný opus mimoriadne dobre číta a pre "písmenkových" znalcov sa môže hodiť aj do naturalistickej až expresionistickej literatúry, kam ju istým spôsobom predurčuje citát: "...kvalitné suroviny, chutný pokrm - v oboch prípadoch je základom krv, orgány, krutosť a rozklad."
Autor: Pavel Malovič(Autor je publicista)