Mäso, ktoré malo sivozelenkavé sfarbenie, bolo podľa Tesca v poriadku. |
Pracovníci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Banskej Bystrici po cielenej kontrole zameranej na predaj bravčového mäsa v banskobystrickom Tescu konštatovali, že výsledkom laboratórneho vyšetrenia mäsa je nevyhovujúci senzorický nález. "Vôňa - nasladlý zápach, netypický pre daný druh mäsa. Skúška varom vykazovala zmenu vône, rovnako netypickú pre daný druh mäsa," konštatuje sa v protokole o skúškach.
Kontrola sa vykonala na podnet denníka SME. Ten urobil dva dni po sebe - 5. 11. a 6. 11. - nákup bravčového mäsa, približne dvojkilogramové bravčové karé malo v niekoľkých prípadoch netypické, výrazne viditeľné sivozelenkavé sfarbenie.
Kúpené mäso sme hneď reklamovali, po prvom pohľade naň nám chcela pracovníčka v hypermarkete vrátiť peniaze, po konzultácii so špecialistom na mäso zamestnanci Tesca konštatovali, že tovar je v poriadku.
Mäsiarka v súkromnom mäsiarstve mala na mäso, ktoré sme jej ukázali, odlišný názor. Po krátkej obhliadke okamžite povedala, že máme ísť na obchodnú inšpekciu.
Mäso sme odniesli na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu do Banskej Bystrice, kde konštatovali, že pravdepodobne nie je v poriadku a prijali podnet. Prinesenú vzorku však nemohli zobrať na analýzu, lebo potrebovali mäso z úradného odberu.
Kontrolóri tvrdia, že mäso nemohlo síce ohroziť zdravie zákazníkov, ale mohol byť porušený zákon o potravinách, za čo kompetentní môžu udeliť pokutu.
DANIEL VRAŽDA