Narcissus tazetta
Ako rýchlime narcisy
Niektoré druhy narcisov, najmä z druhu Narcissus tazetta, sa dajú v byte rýchliť v zime podobne ako hyacinty. Tento proces trvá 4 až 6 týždňov, v závislosti od izbovej teploty. Cibule narcisov sa vysádzajú do vhodných nádob. Do misky alebo do inej nádoby dáme 3- až 4-centimetrovú vrstvu štrku či keramzitu, na ktorú uložíme tesne vedľa seba cibule narcisov. Potom ich prikryjeme zeminou a zalejeme vodou. Misku uložíme do chladnej vzdušnej miestnosti, kde narcisom rýchlo narastú korene. Keď sa objaví zelený vrchol listu, prenesieme misku do teplej miestnosti. Tam ich necháme v tieni až dovtedy, kým kvetný stvol nevyrastie nad listy. Takto vysadené a ošetrované narcisy rozkvitnú o 2 až 3 týždne.
Aby kivi v záhradke nezmrzli
Viacerí záhradkári v našich vinohradníckych oblastiach sa rozhodli vypestovať kvalitné, chemicky neošetrené plody kivi, napriek tomu, že im hrozí nebezpečenstvo zimných a jarných mrazov. Teploty -12 až -15 stupňov poškodzujú kvetné puky a silnejšie mrazy aj drevné časti rastliny. Kivi je preto vhodné vysádzať v chránených priestoroch, najmä pri teplých múroch budov s juhozápadnou alebo severozápadnou orientáciou. Kvôli ochrane pred zimnými mrazmi obalíme kmieniky vhodným materiálom (napríklad vrecovinou, netkanou textíliou a inými materiálmi), pôdu okolo rastlín navŕšime zeminou a nastelieme čečinou, slamou či kukuričným kôrovím. Pred jarnými mrazmi ich chránime jutovinou, kartónom alebo inou prikrývkou.
Rýchlime pažítku na zimu
Ak sme v záhradke vykopali trsy pažítky (aj s koreňovým balom), necháme ich šesť až osem týždňov vonku na mieste chránenom pred dažďom, kde môžu zostať aj počas mrazov. Keď listy zožltnú a zaschnú, odstránime ich a korienky vyčnievajúce z koreňového balu skrátime. Takto upravené trsy vložíme do črepníka prípadne do inej vhodnej nádoby, ktorú doplníme kvalitnou zeminou. Nádobu uložíme na teplé a svetlé miesto v byte, najlepšie na podokennú dosku - parapet. Pri pravidelnom polievaní odstátou vodou budú postupne vyrastať nové listy. Takto môžeme túto vzácnu zeleninu, ktorá je bohatá na vitamín C a minerálne látky, použiť v zime na prichutenie jedál. (vh)
FOTO - IT
Trsy pažítky