Sušené ovocie môžeme aranžovať aj na sviatočný stôl. FOTO - AUTORKA |
Ovocie začíname sušiť už v júni, postupne podľa dozrievania jednotlivých druhov (višne, marhule, broskyne, červený melón - plátok aj s kôrou, hrušky, slivky, jablká, hrozno).
Pred sušením ovocie umyjeme, očistíme a sušíme buď celé s jadrami (slivky, malé jabĺčka i malé hrušky), alebo odkôstkované a rozkrájané na polovice, štvrtiny, plátky či kolieska. Ovocie chutí so šupkami, môžeme ho však aj ošúpať. Niektoré druhy je vhodné pred sušením marinovať alebo vložiť do citrónovej vody. Na sušenie používame zrelé, ale nie úplne mäkké plody. Najvhodnejší spôsob sušenia je v sušičkách na ovocie, kvalitné produkty však dosiahneme pri sušení na plechu v rúre pri miernej teplote. Plech treba umiestniť do stredu rúry, lebo v hornej časti by sa ovocie pripieklo. Rúru necháme pritom pootvorenú. Ovocie obraciame, aby sa neprilepilo na plech a neprihorelo, niekoľkokrát ho dosúšame. Niektoré druhy sušíme najprv pri nízkej teplote do 60 stupňov (slivky), neskôr zvýšime teplotu.
Ovocie má byť po vysušení vláčne, nemá púšťať šťavu a musí byť dostatočne suché v celej vrstve, aby pri uskladnení neplesnivelo. Uskladňujeme ho vo fľašiach alebo v plechoviciach s vrchnákom.
Sušené ovocie sa konzumuje priamo, alebo sa pridáva do ovsených vločiek alebo ovocných polievok či na ozdobu vianočného pečiva zaliateho čokoládovou alebo inou polevou.
Sušené ovocie, zvlášť neošúpané, si zachová dostatok vitamínov a iných látok dôležitých pre našu výživu. Je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny.
Autor: Mária Vargová