Sušené ovocie je zdrojom vitamínov i vlákniny

Doma usušené ovocie nám počas sviatkov nahradí rôzne sladkosti, a navyše obsahuje veľa vitamínov i vlákniny.

Sušené ovocie môžeme aranžovať aj na sviatočný stôl. FOTO - AUTORKA


Ovocie začíname sušiť už v júni, postupne podľa dozrievania jednotlivých druhov (višne, marhule, broskyne, červený melón - plátok aj s kôrou, hrušky, slivky, jablká, hrozno).

Pred sušením ovocie umyjeme, očistíme a sušíme buď celé s jadrami (slivky, malé jabĺčka i malé hrušky), alebo odkôstkované a rozkrájané na polovice, štvrtiny, plátky či kolieska. Ovocie chutí so šupkami, môžeme ho však aj ošúpať. Niektoré druhy je vhodné pred sušením marinovať alebo vložiť do citrónovej vody. Na sušenie používame zrelé, ale nie úplne mäkké plody. Najvhodnejší spôsob sušenia je v sušičkách na ovocie, kvalitné produkty však dosiahneme pri sušení na plechu v rúre pri miernej teplote. Plech treba umiestniť do stredu rúry, lebo v hornej časti by sa ovocie pripieklo. Rúru necháme pritom pootvorenú. Ovocie obraciame, aby sa neprilepilo na plech a neprihorelo, niekoľkokrát ho dosúšame. Niektoré druhy sušíme najprv pri nízkej teplote do 60 stupňov (slivky), neskôr zvýšime teplotu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ovocie má byť po vysušení vláčne, nemá púšťať šťavu a musí byť dostatočne suché v celej vrstve, aby pri uskladnení neplesnivelo. Uskladňujeme ho vo fľašiach alebo v plechoviciach s vrchnákom.

Sušené ovocie sa konzumuje priamo, alebo sa pridáva do ovsených vločiek alebo ovocných polievok či na ozdobu vianočného pečiva zaliateho čokoládovou alebo inou polevou.

Sušené ovocie, zvlášť neošúpané, si zachová dostatok vitamínov a iných látok dôležitých pre našu výživu. Je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny.

Autor: Mária Vargová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 594
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 138
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 349
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 881
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 879
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 375
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu