Bratislava 24. februára (TASR) Pod slovom sommelier sa skrýva zatiaľ pre bežných ľudí dosť neznáma profesia odborník na víno. Môže sa ním stať špičkový čašník, ktorý ovláda nielen všetky sorty, odrody a ročníky vín, ale vie ich aj správne odporučiť k jedlám v reštaurácii.
Mal by vedieť nielen to, že ku kaviáru sa podáva zásadne šampanské a k pečenej husi červené víno, ale poznať aj technologické postupy pri príprave každého jedla a suroviny, ktoré boli naň použité. Je to profesionál aj na kuchyňu, aby ju vedel zosobášiť s vínom," tvrdí prezident Asociácie sommelierov SR Štefan Valovič. Na Slovensku je jediným držiteľom vzácneho "otvaráka" na víno, ktorý dostal ako reprezentant Slovenska na Majstrovstvách sommelierov v roku 2000 v Kanade. Vývrtku s kožou z kanadského bobra, na ktorú je doživotná garancia, vlastní okrem neho vo svete len 34 ľudí. Jej hodnota sa pohybuje okolo 100 amerických dolárov. Štefan Valovič ju odvtedy nosí stále pri sebe ako talizman, veď každý sommelier by mal pracovať so svojou vývrtkou, je to jeho pracovný nástroj," konštatoval.
Podľa neho by však správny sommelier mal vedieť ponúknuť aj ostatné nápoje, nielen víno, a jeho výber by mal byť bohatší. Slovenské reštaurácie totiž majú úzky sortiment vín, a to viac-menej lacných," konštatuje Valovič. Na Slovensku sa podľa jeho slov urodia tiež kvalitné odrody niektoré biele rizlingy, či dnes moderné Chardonai a napokon dobré sú aj červené vína z nitrianskej oblasti. Kvalita vína pritom vždy závisí od ročníka a tomu prislúcha aj cena. Za jedno z najdrahších francúzskych vín značky Chateau Petrus (ročník 62) z oblasti Bordeaux by ste museli zaplatiť až 20 tisíc amerických dolárov, ale za najkvalitnejšie šampanské Don Perignon len niekoľko tisíc slovenských korún, hovorí odborník na víno s tým, že dobrá reštaurácia má vinotéku v hodnote približne milióna korún. Na jej premiestnenie by však bolo potrebné nákladné auto, s úsmevom dodal Valovič.