Sója je strukovina, ktorá je už viac ako 5000 rokov základom výživy obyvateľov Číny, Japonska a Kórey. Sójové bôby obsahujú najviac bielkovín zo všetkých plodín. Východoázijskí kuchárski majstri tvrdia, že sa dajú upraviť na 999 spôsobov – od šalátov až po múčniky.
Sójové mlieko
Obľúbenou pochúťkou vyrobenou zo sóje je sójové mlieko, ktoré sa pripravuje rozmixovaním a precedením krátko povarených sójových bôbov. V Hongkongu sa ho vypije ročne viac ako napríklad coca-coly. Zrážaním sójového mlieka sa dá pripraviť syr tofu, ktorý patrí už 1800 rokov k ozdobám čínskej kuchyne.
Protirakovinové účinky
Sóju a jej účinky na zdravie človeka dôkladne skúmali Američania. V štáte Illinois vzniklo dokonca národné laboratórium na výskum sóje. Tamojší vedci napríklad zistili, že v krajinách, kde je sója už oddávna pravidelnou zložkou stravy, sa nádorové ochorenia vyskytujú niekoľkonásobne zriedkavejšie než v USA. Japonských mužov ohrozuje rakovina prostaty päťkrát zriedkavejšie ako Američanov a na rakovinu prsníka zomiera ročne štyrikrát menej Japoniek ako Američaniek. Sója totiž obsahuje viacero zlúčenín, ktoré chránia ľudský organizmus pred rakovinou. Jednou z najúčinnejších je izoflavón genistein.
Sója v USA
V USA je sójové mlieko dostupné v obchodnej sieti takmer osemdesiat rokov. V päťdesiatych rokoch sa výrobky zo sóje zaviedli do stravovania amerických ozbrojených síl a od roku 1972 aj do školských jedální.
Sója v Európe
Kým v Ázii a dnes už aj v Amerike sa sója považuje za produkt pôsobiaci pozitívne na zdravie človeka, Európa je voči nej naďalej skeptická. Prevládajú názory, že spôsobuje alergie, spomaľuje rast detí alebo dokonca zapríčiňuje neplodnosť.
(mag)