s pečenými gaštanmi, zemiakmi a kukuricou. Ich vôňu však môžete mať aj doma. Stačí si na trhu kúpiť túto zdravú lahôdku.
Viete, ako si doma správne pripraviť pečené gaštany? Najprv ich treba na plochej strane narezať, ale len tak jemne na povrchu, aby ste nazašli hlboko do plodu. Potom ich dajte na plech, pokropte vodou a pečte kým nezačnú "strieľať". Gaštany sú upečené, keď sa zárez na nich roztvorí ako veselý úsmev.
Upečte si gaštanový
chlebíček
Sparené gaštany, má ich byť kilo, uvarte domäkka v mlieku. Keď na site odkvapkajú, postrúhajte ich na jemnom strúhadle. Pridajte k nim šesť žĺtkov a pätnásť deka práškového cukru prichuteného vanilkou. Miešajte tak dlho, kým sa masa nezačne peniť. Potom do nich postupne vmiešajte päť deka hladkej múky a tuhý sneh zo šiestich bielkov. Maslom vymažte formu na srnčí chrbát, gaštanovú masu do nej vložte, uhlaďte a v mierne vyhriatej rúre pečte pol hodiny.
Možno neviete, ale gaštany patria aj k vynikajúcim afrodiziakám.
Milenci by si mali vraj spoločne dopriať pečené gaštany posypané korením a soľou. n (jš)
Tip Gaštany boli a stále sú drahé. Keď ich v gaštanových zákuskoch zameníte bôb alebo fazuľu, nikto tento trik nerozozná.