Ako si urobiť dobrý čaj?

Radšej tri dni bez soli ako jediný deň bez čaju, to tvrdí čínske príslovie. Čaj je naozaj úžasný vynález. Táto výnimočná tekutina zahreje aj osvieži,

občerství myseľ a oči, uľaví od smädu, pomáha tráviť, zbaví bolenia bruška.

Otázka je ako správne pripraviť čaj, aby nás nepovažovali za barbarov.

Neexistuje žiaden jediný a univerzálny návod, ktorý by zaručil prípravu skutočne dobrého čaju.

Šálka vynikajúceho čaju sa dá totiž pripraviť najrozličnejším spôsobom - jednoduchým vhodením kúpeného vrecúška do horúcej vody až po komplikovaný čajový obrad Kung Fu Cha. Avšak aj ten najkvalitnejší čaj sa môže nesprávnou prípravou zmeniť na nechutnú tekutinu. Ak ste čajoví gurmáni, viete, že potrebujte nielen dobrý čaj, ale aj kvalitnú vodu, dostatok času a vhodné čajové "náradie".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Každý čaj: iný postup

4 Ak robíme čierny čaj, zalievame ho ihneď vriacou vodou a nechávame vyluhovať 3 - 5 mi-nút. Príliš dlhé luhovanie môže mať za následok, že sa do nálevu uvoľní veľa trieslovín a čaj má potom horkú zvieravú chuť.

4 Aromatizovaný čaj lúhujeme 3 minúty.

4 Zelený čaj vriacou vodou nikdy nezalievame.

4 Aj čínske čaje zalievame vodou asi 80 °C teplou, dosiahneme ju tak, že po zovretí necháme vodu 2 - 3 minúty postáť a čaj necháme luhovať 2 - 3 minúty.

4 Japonské čaje treba zase zaliať vodou, ktorá má 60 - 70 °C (po zovretí ju necháme chladnúť 3 - 4 minúty) a potom lúhujeme iba 1,5 - 3 minúty.

Zelené čaje by ste mali piť tak, ako ich nalejete do šálky - bez cukru, medu či citrónu. Pokazili by sme tým úplne chuť a to si čaj skutočne nezaslúži. Ak si robíte čierny čaj, trochu cukru, medu a citrónu vôbec nezaškodí, naopak, príjemne ho ochutí. n

SkryťVypnúť reklamu

Jana Šimkováčo by ste mali vedieť4 Čaj sa nikdy nevarí. Vrie iba voda, ktorou čaj zalievame.

4 Voda má byť vždy čerstvá a studená.

4 Necháme zovrieť iba toľko aby neobsahovala bubliny - privedieme ju k varu a vypneme.

4 Keď je horúca, odlejeme malé množstvo do čajníka a pokrútime ním, aby sme celý za-

hriali.

4 Potom do čajníka vložíme čaj. Použijeme pritom niektoré zo špeciálnych sitiek. Pre zelené čaje sa nehodia kovové a plastové sitká. Kovu sa, vo všeobecnosti, radšej vyhnime, lebo nepôsobia dobre na chuť čaju.

4 Na každú šálku (cca 2 dl) dáme jednu kávovú lyžičku čaju.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 486
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 159
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 698
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 731
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 009
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 411
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 763
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 521
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu