V kuchyni so speváčkou Sisou Sklovskou

Sisa Sklovská sa nikdy neučila variť. Od detstva sa prizerala v kuchyni, keď varili jej staré mamy - výborné kuchárky. Skoro zistila, že po nich zdedila gény a varenie sa stalo pevnou súčasťou jej života. Jedlá pripravuje podľa vlastnej fantázie alebo ...

V kuchyni speváčky Sisy Sklovskej nikdy nechýba slanina a klobása.

Sisa Sklovská sa nikdy neučila variť. Od detstva sa prizerala v kuchyni, keď varili jej staré mamy - výborné kuchárky. Skoro zistila, že po nich zdedila gény a varenie sa stalo pevnou súčasťou jej života. Jedlá pripravuje podľa vlastnej fantázie alebo podľa toho, čo odpozorovala od priateľov. Tvrdí, že ak človek varí s láskou, nepotrebuje sa držať kuchárskej knihy.

Prvý pokus v trinástich

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď mala Sisa trinásť rokov, prišli prvé pokusy pripraviť jedlo celkom samostatne. Jej prvým samostatným kuchárskym výkonom bola kôprová omáčka. Chutila jej, keď ju pripravovala mama. Myslela si, že ju dokáže pripraviť aj vlastnými silami. "Na prvý pokus som to nedokázala. Skončila v záchode." Ďalšia šanca prišla onedlho. "Otec miloval plnenú papriku. Chcela som ho potešiť, a tak som sa pustila do varenia. Podarila sa mi, len som urobila veľmi hustú omáčku. Riedila som ju vodou priamo v tanieri pred jeho očami. Tvárila som sa pritom veľmi profesionálne, že to tak má byť," spomína speváčka.

SkryťVypnúť reklamu

Pokúsila sa tiež upiecť kysnutý koláč s marhuľami. Vložila cesto do rúry ešte nenakysnuté. "Koláč stvrdol tak, že keby som ním niekomu buchla po hlave, asi by som mu ju rozbila." Medzi ďalšie nevydarené pokusy patrí aj kakaová torta, ktorú piekla s kamarátkou. Pri príprave sa zarozprávali, a torte napokon chýbala najdôležitejšia prísada - kakao.

Varí rada a všetko

Speváčka tvrdí, že s jedlom nikdy problémy nemala. Všetko jej vždy chutilo a chutí dodnes. Najradšej má omáčky a prívarky. Vyhráva kôprový prívarok, ktorý už vie pripraviť dokonale. Na varenie jej popri pracovných povinnostiach nezostáva veľa času. "Keď však mám trochu voľna, pustím sa doň. Varím všetko, ale najradšej a najčastejšie slovenskú kapustnicu, plnenú papriku, koložvársku kapustu, cestoviny na rôzne spôsoby, tatársky biftek či kuracie mäso na grile."

SkryťVypnúť reklamu

Speváčka tvrdí, že muži, ak majú k vareniu vzťah, sú v kuchyni šikovnejší ako ženy. Dôkazom je jej priateľ. "Vie pripraviť veľa druhov jedál. Výborné sú najmä mäsové špeciality."

Hoci k vareniu si Sisa našla cestu veľmi rýchlo, s pečením je to iné. "Chcela by som piecť aspoň počas vianočných sviatkov, ale ešte sa mi to nepodarilo," hovorí. Možno je to tým, že jej sladkosti nechutia. Ak občas predsa len dostane chuť na sladké, prekoná ju marcipánom.

Rada a často navštevuje reštaurácie. V Prahe aj v Bratislave má svoje obľúbené, v ktorých si objednáva vždy to isté. Dobré jedlo zapije ľadovou sódou s citrónom alebo grepovým džúsom. "Sladké nápoje mi nechutia. Aj miešané drinky pijem bez cukru. Z alkoholických nápojov mám rada suché biele víno, slivovicu, v lete pivo. Kávu nepijem, nechutí mi."

SkryťVypnúť reklamu

Lov na morských ježkov

Speváčka vyhľadáva pravé slovenské špeciality. V kuchyni má vždy zavesenú klobásu a slaninu od priateľov. "Robia výborné domáce klobásky a pri každej návšteve ma nabalia do zásoby."

Bavia ju aj letné opekačky a grilovačky. Toto leto bola dokonca stanovať. "Zbožňujem atmosféru pri ohni, na ktorom sa pripravuje večera z toho, kto čo nájde. Opekala som už všetko. Cibuľu, špekáčky, jablká aj chlieb."

Na svojich cestách po svete spoznáva nielen krajinu, ale aj jej kuchyňu. Ochutnala všetky morské živočíchy a v Thajsku dokonca surové červíky. Morských ježkov nielen jedla, ale aj lovila. Bolo to v Chorvátsku, na dovolenke s priateľmi. "Z jachty som skočila do mora a ulovila hneď niekoľko ježkov. Veľmi mi chutili a jedla som ich aj surové."

SkryťVypnúť reklamu

Jediné, čo si speváčka z darov mora odrieka, sú čierne mušle. Po skončení vysokej školy na ne dostala alergiu. Chutia jej však všetky druhy rýb, najviac kapor, losos a tuniak. Na prvom mieste je suši bez ryže, teda sašini.

Halušky pre regiment

Speváčka už takmer desať rokov žije v Prahe. Každý rok oslavuje svoje narodeniny vo veľkom štýle a v česko-slovenskom duchu. Nechýba slivovica, ktorú Sisa premenovala na sisovicu, pečené mäso, ale aj tradičné slovenské - bryndzové a kapustné halušky. Tie Sisa varí s pomocou miestnych kuchárov. "Varila som halušky pre 120 ľudí z 12 kíl múky. Vtedy som si povedala, že už nikdy viac." Svoj sľub však nedodržala, pretože narodeninová oslava bez bryndzových a kapustných halušiek nie vraj je tá pravá.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - ARCHÍV S. S.

Recepty Sisy Sklovskej

Rybacie guľky v paradajkovej omáčke

1 kg rybacieho mäsa (najlepšie kapor), 1 vajce, 6 strúčikov cesnaku, 3 paradajky, 2 papriky, 1 lyžica polohrubej múky, 1 lyžica hrubej soli, čerstvá petržlenová vňať, 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, šafran

Rybu očistíme, umyjeme a vykostíme. Kúsky vykosteného mäsa vložíme do sita a posypeme soľou. Necháme odstáť 15 minút. Potom rybie mäso zomelieme a vložíme do misy. Pridávame posekaný cesnak, petržlenovú vňať, koreniny, vajce, olej, múku a vymiešame do hustej hmoty tak, aby sme z nej mohli urobiť guľky. Najlepšia veľkosť rybích guliek je väčší tvar orecha. Ak by guľky nedržali pokope, pridáme ešte múku. Do hrnca dáme lyžicu oleja a vložíme sparené ošúpané paradajky, ktoré posolíme. Dusíme ich na miernom ohni asi 15 minút, potom k nim pridáme pokrájanú papriku a opäť dusíme 10 minút. Medzitým šafran dáme do pohára naplneného horúcou vodou a vylejeme do hrnca. Počkáme, kým zmes zovrie a pridávame rybie guľky.Všetko varíme ešte 15 minút na miernom ohni. Jedlo sa podáva s pečivom, ryžou alebo bez prílohy.

SkryťVypnúť reklamu

Varená rybia hlava

Rybia hlava (najlepšia kapria alebo lososia), 1 bobkový list, 1 lyžička octu, zelerová vňať, čerstvý petržlen, 1 cibuľa, soľ, zelenina podľa chuti

Rybiu hlavu očistíme. Do studenej vody vložíme bobkový list, lyžičku octu, zelerovú vňať, nasekaný petržlen, nakrájanú cibuľu, zeleninu podľa chuti a soľ. Všetko varíme, kým rybie mäso nezmäkne, približne 20 minút. Konzumujeme len uvarenú rybiu hlavu bez vývaru.

Špagety, prvá pomoc - pre dve osoby

1/2 balíka špagiet, 1 lyžica oleja, 2 veľké cibule, 1 cesnak, 5 veľkých paradajok, talianska zmes korenia na špagety (obsahuje - cibuľu, cesnak, oregano, bazalku, majoránku, tymián, rozmarín, estragón, papriku a korenie), 1 vrecko zelených olív, syr parmezán

Na rozpálený olej pridáme na kúsky nakrájané cibule, pretlačený cesnak a sparené ošúpané paradajky. Zľahka premiešame, okoreníme a posolíme. Pridáme na kúsky nakrájané zelené olivy a na miernom ohni varíme 10 minút. Špagety pripravíme podľa návodu. Polejeme ich zmesou a posypeme nastrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 442
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 080
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 622
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 048
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 877
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 714
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 581
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu