V kuchyni speváčky Sisy Sklovskej nikdy nechýba slanina a klobása.
Sisa Sklovská sa nikdy neučila variť. Od detstva sa prizerala v kuchyni, keď varili jej staré mamy - výborné kuchárky. Skoro zistila, že po nich zdedila gény a varenie sa stalo pevnou súčasťou jej života. Jedlá pripravuje podľa vlastnej fantázie alebo podľa toho, čo odpozorovala od priateľov. Tvrdí, že ak človek varí s láskou, nepotrebuje sa držať kuchárskej knihy.
Prvý pokus v trinástich
Keď mala Sisa trinásť rokov, prišli prvé pokusy pripraviť jedlo celkom samostatne. Jej prvým samostatným kuchárskym výkonom bola kôprová omáčka. Chutila jej, keď ju pripravovala mama. Myslela si, že ju dokáže pripraviť aj vlastnými silami. "Na prvý pokus som to nedokázala. Skončila v záchode." Ďalšia šanca prišla onedlho. "Otec miloval plnenú papriku. Chcela som ho potešiť, a tak som sa pustila do varenia. Podarila sa mi, len som urobila veľmi hustú omáčku. Riedila som ju vodou priamo v tanieri pred jeho očami. Tvárila som sa pritom veľmi profesionálne, že to tak má byť," spomína speváčka.
Pokúsila sa tiež upiecť kysnutý koláč s marhuľami. Vložila cesto do rúry ešte nenakysnuté. "Koláč stvrdol tak, že keby som ním niekomu buchla po hlave, asi by som mu ju rozbila." Medzi ďalšie nevydarené pokusy patrí aj kakaová torta, ktorú piekla s kamarátkou. Pri príprave sa zarozprávali, a torte napokon chýbala najdôležitejšia prísada - kakao.
Varí rada a všetko
Speváčka tvrdí, že s jedlom nikdy problémy nemala. Všetko jej vždy chutilo a chutí dodnes. Najradšej má omáčky a prívarky. Vyhráva kôprový prívarok, ktorý už vie pripraviť dokonale. Na varenie jej popri pracovných povinnostiach nezostáva veľa času. "Keď však mám trochu voľna, pustím sa doň. Varím všetko, ale najradšej a najčastejšie slovenskú kapustnicu, plnenú papriku, koložvársku kapustu, cestoviny na rôzne spôsoby, tatársky biftek či kuracie mäso na grile."
Speváčka tvrdí, že muži, ak majú k vareniu vzťah, sú v kuchyni šikovnejší ako ženy. Dôkazom je jej priateľ. "Vie pripraviť veľa druhov jedál. Výborné sú najmä mäsové špeciality."
Hoci k vareniu si Sisa našla cestu veľmi rýchlo, s pečením je to iné. "Chcela by som piecť aspoň počas vianočných sviatkov, ale ešte sa mi to nepodarilo," hovorí. Možno je to tým, že jej sladkosti nechutia. Ak občas predsa len dostane chuť na sladké, prekoná ju marcipánom.
Rada a často navštevuje reštaurácie. V Prahe aj v Bratislave má svoje obľúbené, v ktorých si objednáva vždy to isté. Dobré jedlo zapije ľadovou sódou s citrónom alebo grepovým džúsom. "Sladké nápoje mi nechutia. Aj miešané drinky pijem bez cukru. Z alkoholických nápojov mám rada suché biele víno, slivovicu, v lete pivo. Kávu nepijem, nechutí mi."
Lov na morských ježkov
Speváčka vyhľadáva pravé slovenské špeciality. V kuchyni má vždy zavesenú klobásu a slaninu od priateľov. "Robia výborné domáce klobásky a pri každej návšteve ma nabalia do zásoby."
Bavia ju aj letné opekačky a grilovačky. Toto leto bola dokonca stanovať. "Zbožňujem atmosféru pri ohni, na ktorom sa pripravuje večera z toho, kto čo nájde. Opekala som už všetko. Cibuľu, špekáčky, jablká aj chlieb."
Na svojich cestách po svete spoznáva nielen krajinu, ale aj jej kuchyňu. Ochutnala všetky morské živočíchy a v Thajsku dokonca surové červíky. Morských ježkov nielen jedla, ale aj lovila. Bolo to v Chorvátsku, na dovolenke s priateľmi. "Z jachty som skočila do mora a ulovila hneď niekoľko ježkov. Veľmi mi chutili a jedla som ich aj surové."
Jediné, čo si speváčka z darov mora odrieka, sú čierne mušle. Po skončení vysokej školy na ne dostala alergiu. Chutia jej však všetky druhy rýb, najviac kapor, losos a tuniak. Na prvom mieste je suši bez ryže, teda sašini.
Halušky pre regiment
Speváčka už takmer desať rokov žije v Prahe. Každý rok oslavuje svoje narodeniny vo veľkom štýle a v česko-slovenskom duchu. Nechýba slivovica, ktorú Sisa premenovala na sisovicu, pečené mäso, ale aj tradičné slovenské - bryndzové a kapustné halušky. Tie Sisa varí s pomocou miestnych kuchárov. "Varila som halušky pre 120 ľudí z 12 kíl múky. Vtedy som si povedala, že už nikdy viac." Svoj sľub však nedodržala, pretože narodeninová oslava bez bryndzových a kapustných halušiek nie vraj je tá pravá.
FOTO - ARCHÍV S. S.
Recepty Sisy Sklovskej
Rybacie guľky v paradajkovej omáčke
1 kg rybacieho mäsa (najlepšie kapor), 1 vajce, 6 strúčikov cesnaku, 3 paradajky, 2 papriky, 1 lyžica polohrubej múky, 1 lyžica hrubej soli, čerstvá petržlenová vňať, 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, šafran
Rybu očistíme, umyjeme a vykostíme. Kúsky vykosteného mäsa vložíme do sita a posypeme soľou. Necháme odstáť 15 minút. Potom rybie mäso zomelieme a vložíme do misy. Pridávame posekaný cesnak, petržlenovú vňať, koreniny, vajce, olej, múku a vymiešame do hustej hmoty tak, aby sme z nej mohli urobiť guľky. Najlepšia veľkosť rybích guliek je väčší tvar orecha. Ak by guľky nedržali pokope, pridáme ešte múku. Do hrnca dáme lyžicu oleja a vložíme sparené ošúpané paradajky, ktoré posolíme. Dusíme ich na miernom ohni asi 15 minút, potom k nim pridáme pokrájanú papriku a opäť dusíme 10 minút. Medzitým šafran dáme do pohára naplneného horúcou vodou a vylejeme do hrnca. Počkáme, kým zmes zovrie a pridávame rybie guľky.Všetko varíme ešte 15 minút na miernom ohni. Jedlo sa podáva s pečivom, ryžou alebo bez prílohy.
Varená rybia hlava
Rybia hlava (najlepšia kapria alebo lososia), 1 bobkový list, 1 lyžička octu, zelerová vňať, čerstvý petržlen, 1 cibuľa, soľ, zelenina podľa chuti
Rybiu hlavu očistíme. Do studenej vody vložíme bobkový list, lyžičku octu, zelerovú vňať, nasekaný petržlen, nakrájanú cibuľu, zeleninu podľa chuti a soľ. Všetko varíme, kým rybie mäso nezmäkne, približne 20 minút. Konzumujeme len uvarenú rybiu hlavu bez vývaru.
Špagety, prvá pomoc - pre dve osoby
1/2 balíka špagiet, 1 lyžica oleja, 2 veľké cibule, 1 cesnak, 5 veľkých paradajok, talianska zmes korenia na špagety (obsahuje - cibuľu, cesnak, oregano, bazalku, majoránku, tymián, rozmarín, estragón, papriku a korenie), 1 vrecko zelených olív, syr parmezán
Na rozpálený olej pridáme na kúsky nakrájané cibule, pretlačený cesnak a sparené ošúpané paradajky. Zľahka premiešame, okoreníme a posolíme. Pridáme na kúsky nakrájané zelené olivy a na miernom ohni varíme 10 minút. Špagety pripravíme podľa návodu. Polejeme ich zmesou a posypeme nastrúhaným parmezánom.
FOTO