Pri oberaní hrušiek a jabĺk určených na zimné uskladnenie si všímame ich zdravotný stav.
FOTO - AUTOR
Jablká a hrušky určené na zimné uskladnenie musia byť celkom zdravé, bez mechanických a parazitárnych poškodení. Preto vyberáme iba kvalitné ovocie, ktoré oberáme veľmi opatrne. Postupujeme zhora nadol, z vonkajšej strany do vnútra koruny, aby padajúce plody nepoškodili a nestrhli so sebou ďalšie kusy. Postupujeme tak, že ovocie chytíme odspodu do dlane, pričom ho nestáčame. Plodom ľahko pootočíme a stopku oddelíme pomocou palca alebo iného prsta od plodonosného konárika. Nedôjde tak k vytrhnutiu alebo zlomeniu stopky, čo sa stáva najmä pri oberaní hrušiek. Ostrá časť stopky ich potom poškodzuje.
Listové čepele kučeravého kelu môžeme zberať hneď, ako sa vyvinú. Mladé listy sú jemnejšie, ale úplne vyvinuté bývajú veľké a chuťovo plnohodnotné. V záhradkách uprednostňujeme zber po prvých jesenných mrazíkoch, keď listy nadobudnú príjemnú sladkastú a korenistú chuť. Zberáme ich postupne po celú zimu. Rastliny môžu prezimovať vo voľnej pôde, lebo zimné mrazy ich vážnejšie nepoškodia. Zberáme len také množstvo, ktoré naraz spracujeme, pretože listy rýchlo vädnú a získajú horkastú chuť. Ak ich chceme uchovať, listy umyjeme a vlhké uložíme v mikroténovom vrecúšku do chladničky. Takto vydržia tri dni.
Na konci sezóny starostlivo prezrieme nádoby a debničky balkónových kvetín. Odstránime všetky choré a slabé rastliny. V tomto období môžeme odobrať odrezky, ktoré dáme zakoreniť. Vytvoríme si tak dostatočný počet nových sadeníc na budúci rok (pôvodné rastliny nemusíme prezimovať). Ak nemáme dostatok miesta, muškáty prezimujeme v debničkách. Rastliny vyberieme z nádob a nakrátko ich zrežeme. Rez urobíme nad miestom, kde vyrastal list a ranu poprášime dreveným uhlím, najlepšie s prímesou fungicídu. Poukladáme ich aj s koreňovým balom tesne vedľa seba a zasypeme substrátom, perlitom alebo rašelinou. Substrát udržiavame mierne vlhký.
Časť úrody hlávkového kelu a kapusty môžeme zberať aj s koreňom. Po odlomení niekoľkých vonkajších listov plodiny uložíme v pivnici do vlhkej zeminy s pieskom. Medzi hlávkami nesmie prúdiť vzduch, zemina musí byť stále vlhká. Neskoré odrody bielej i červenej kapusty, ktoré sú určené na skladovanie, zberáme začiatkom októbra. Časť úrody použijeme na kvasenie. Hlávkový kel pozberáme v rovnakom čase. (pav)