Obchodné reťazce napriek potvrdenej prítomnosti smrteľného vírusu vtáčej chrípky v Európe zatiaľ nezaznamenali pokles predaja hydiny. FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ |
Obchodné reťazce upozorňujú, že prísne kontrolujú, odkiaľ hydinu odoberajú. Po informáciách o vtáčej chrípke v Rumunsku sa za posledný týždeň znížil predaj hydinového mäsa v Taliansku o 20 až 40 percent, v Maďarsku asi o 15 percent.
Predseda COOP Jednoty Adrián Ďurček si nechal spracovať štatistiku predaja hydiny za prvé dva októbrové týždne a údaje porovnával s dvojtýždňovým predajom v septembri a tiež s minulým rokom. "Nezistili sme významný pokles predaja hydiny. Napríklad v jednej predajni mierne klesol, v ďalšej naopak stúpol," dodal. Pripomenul, že keď sa pred asi pred tromi rokmi vyskytol problém s chorobou šialenstva kráv, záujem o hovädzinu sa znížil dramaticky. Jednota odoberá hydinu len od slovenských producentov.
Podľa hovorkyne Tesca Oľgy Hrnčiarovej o kuracie mäso a produkty z hydiny je stále záujem. Dodala, že v súvislosti s rizikom vtáčej chrípky preverili všetky zdroje, z ktorých odoberajú mäso. Tesco v spolupráci s materskou spoločnosťou vo Veľkej Británii pripravilo pravidlá pre dodávateľov, ktoré by mali byť pri chove hydiny dodržané.
Carrefour podľa jeho hovorkyne Jany Havlíčkovej predáva mäso zo slovenských chovov, jeho pôvod musí dodávateľ potvrdiť.
Predseda zväzu chovateľov ošípaných Andrej Imrich povedal, že ak by sa aj ľudia rozhodli nahradiť kuracie mäso bravčovinou, na predaji sa to ukáže najskôr tak o dva až tri týždne. "Aj keď by sme však vybili všetky chovy, dokážeme pokryť 65 percent trhu. Zvyšok musí zabezpečiť zvýšený dovoz zo zahraničia," podotkol Imrich.
Slovenský trh s hydinou zo 65 percent zabezpečujú domáci producenti, najväčším zahraničnými dodávateľmi sú firmy z Poľska a Česka. Z Rumunska a Turecka sa hydina nedováža.
Podľa Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy posledný dovoz živej hydiny z Rumunska bol v minulom roku.
V Rumunsku v sobotu potvrdili nebezpečný vírus vtáčej chrípky, ktorý v juhovýchodnej Ázii usmrtil 60 ľudí. Testy potvrdili, že ide o kmeň H5N1, ktorý má väzbu na kmeň zistený v Ázii a Turecku, oznámila Európska komisia.
Vírus vtáčej chrípky usmrcuje varenie. Mäso, ktoré bolo 20 minút vystavené teplote najmenej 70 °C, je bezpečné. Hygienici upozorňujú, že pri príprave surovej hydiny je dôležité umývanie rúk. (dro, čtk)