slovenská voda je čistá, nemusíš sa báť. Ja si myslím, že to nie je vec toho, či je, alebo nie je čistá. Ide o typ vody, na ktorý je organizmus zvyknutý. Myslím tým tvrdú a mäkkú vodu.
Tvrdá voda obsahuje mnoho minerálov, vápnik a magnézium. Mäkká voda ich má menej. Hovorí sa, že voda v Európe a vo väčšine krajín sveta, je tvrdá. Je to kvôli vysokému obsahu vápenca a preto, že dažďová voda sa dlho drží pod povrchom, kde na ňu pôsobia ďalšie minerály. Na druhej strane, Japonsko má veľa dažďov, voda sa rýchlo dostane do riek, v zemi sa dlho nedrží, preto je mäkká. Japonec odchovaný na takejto vode si rozdiel vody v Európe rýchlo všimne. A nielen chuť je iná. Zistil som, že mydlo a šampón v tvrdej vode dobre nepenia. Myslel som si, že je to iba môj pocit, že šampóny sú iné, ale je to vec vody.
Na dne rýchlovarnej kanvice máme doma často vodný kameň. Najprv som si myslel, že sa nám odlupuje farba, ale nie, je to z vody. A ešte som zistil, že v tvrdej vode sa nedá uvariť taká mäkká a šťavnatá ryža. Ktosi povedal, že kultúra jedla závisí od kvality vody. Varenie japonských jedál na Slovensku mi umožnilo uvedomiť si to. A keď sme boli teraz na dovolenke v Japonsku, po dlhom čase som pil vodu z vodovodu. Je naozaj iná. Ako prevarená voda bez chuti. Mama mi hovorila, že v poslednom čase ľudia v Japonsku nedôverujú vode z vodovodu ako kedysi, preto aj ona kupuje minerálnu vodu na pitie aj varenie.
Na udržanie čistej vody vo vodovodoch sa používa chlór. Zabíja baktérie, ale zároveň zanecháva charakteristický pach a chuť. Mnohí to nemajú radi, rovnako ako moja mama. Japonci si veľmi potrpia na hygienu a zdravý životný štýl. Rozširuje sa trh s minerálkami aj s filtrami na čistenie vody. Veď názor, že veľké množstvo chlóru je karcinogénne, ľudí straší a odrádza piť vodu z vodovodu.
Napriek drobným problémom si však voda v Japonsku udržuje vyššiu kvalitu, ako je svetový štandard. Inak, japonská minerálna voda zvyčajne neobsahuje veľa minerálov a je nesýtená. Keď boli u nás pred rokom moji rodičia, mama si pýtala pohár vody. Nalial som jej bežnú slovenskú minerálku. Bola sýtená a bohatá na minerály. Mama si ešte raz vypýtala obyčajnú vodu.
Myslím si, že ľudia majú viac vedomostí o vode ako kedysi a podľa všetkého je to aj módna záležitosť. Od mladej Japonky som počul, že zháňa európsku tvrdú minerálnu vodu, potrebuje ju k svojej diéte. Zaručuje vraj v ázijskom tráviacom trakte pravidelný pohyb.
Autor: MASAHIKO