Karbonáta
Teľaciu alebo baraniu pečeň na surovo pokrájaj celkom na drobno, pridaj surové vajce, ale nie veľa. Ak sa ti to zdá byť riedke, prihoď trochu bielej chlebovej striedky, tak zhustne, do toho korenie, zázvor, muškátový kvet. Ako pečienku to daj do blany, dobre zaviaž paličkami, aby sa nerozpadlo, a v masle to vypraž pekne do červena. Keď už je vypražené, vyber, nakrájaj, poukladaj dokola do misy. Ale ešte kým sa to spraví, treba k tomu upiecť teľacie mäso alebo drobné vtáčky. Ako teľacie, tak aj ostatné oblož dokola mandľami, ale pečienku a vtáčkov treba posypať chlebovou striedkou, ako keď sa pečú prepelice, aby boli pekné červené. Pre šťavu zober hrnček vína, octu, trstinového alebo iného medu, korenie, zázvor, muškátový kvet, klinčeky, hrozienka, morské hrozno, mandle, jeden nakrájaný čerstvý citrón, trochu chlebovej striedky. Toto ak máš, dobre to spolu uvar, potom to môžeš podávať, ale treba pridať aj šafrán, ak to máš tak rád. (tl)