Regionálne strediská bank by mal zabezpečiť efektívne prerozdeľovanie potravinových prebytkov medzi najchudobnejších. FOTO - ARCHÍV SME |
ie potravinových prebytkov medzi najchudobnejších, začnú pracovať už v septembri tohto roku.
Koordinátor projektu Stanislav Trnovec tvrdí, že začiatkom decembra by mali otvoriť sklad v Bratislave a prvé potraviny začnú distribuovať v hlavnom meste a okolí na Vianoce.
Horšia situácia je na východe a strede Slovenska, kde regionálne strediská plánujú otvoriť až v prvých mesiacoch budúceho roku. Najväčšie problémy spôsobuje otvorenie Potravinovej banky v strede Slovenska, ktoré dokonca sprevádzajú trestné oznámenia.
Trnovec tvrdí, že v Banskej Bystrici za Potravinovú banku neoprávnene rokuje Ivan Schneider, a oznámil to aj polícii. Schneider, ktorý sa považuje za vedúceho prípravnej skupiny banky v Banskej Bystrici, reagoval a začiatkom septembra podal trestné oznámenie za ohováranie.
Úspechom slovenskej Potravinovej banky je pozvanie za člena Európskej federácie potravinových bánk a získanie daru niekoľkotisíc amerických dolárov na nákup vybevenia.
Potravinová banka získava a zhromažďuje nepredajné, ale požívateľné potraviny z obchodných sietí, prebytky z družstiev, verejných jedální a reštaurácií. V minulom roku európske potravinové banky prerozdelili 177-tisíc ton potravín v hodnote 407 miliónov Euro pre približne tri milióny ľudí.
Potraviny musia byť zadarmo a hygienicky nezávadné. Banka ich prostredníctvom vnútorného systému distribuuje charite, humanitným a sociálnym združeniam.
Prvé Potravinové banky, ktoré mali zabrániť plytvaniu s potravinami a zastaviť rast chudoby, vznikli v Spojených štátoch amerických už v roku 1967. Americký a kanadský model o takmer 20 rokov neskôr preniesli aj do Európy a približne rovnaký čas trvalo, kým sa dostal aj na Slovensko. Duchovným otcom slovenskej Potravinovej banky je Fabrice Martin Plichta, riaditeľ českej banky.
Európska federácia potravinových bánk má 180 organizácií v 13 krajinách Európy. (wm)