FOTO SME - JANA BEŇOVÁ |
Dvesto metrov klobás zo 130 kilogramov bravčového mäsa vyrobili súťažiaci v sobotu na Klobásovom festivale v Nových Zámkoch. Súťažilo 13 družstiev, z toho tri z Békešskej Čaby. Z tohto maďarského mesta pochádza najznámejšia klobása čabajka. Majú tam známy klobásový festival, ktorý Novozámčania odpozerali.
"V Nových Zámkoch žije veľa presídlencov z Békešskej Čaby a takéto podujatie je im blízke. Kým v Békešskej Čabe budú mať deviaty ročník, my sme urobili prvý," hovorí organizátor Ján Oláh z Csemadoku.
Súťažiaci Petényi György z Békešskej Čaby tvrdí, že čabajská klobása má charakteristickú chuť. Robia ju najmä štyri druhy korenín: paprika, soľ, rasca a cesnak. Jej tajomstvo spočíva v zladení chutí tak, aby nebola ani jedna výrazná. Čabajka musí aspoň rok odstáť na suchom mieste.
"Výroba klobás je u nás záležitosťou mužov. Ženy sú v pozadí ako sivé eminencie - bez nich by sa táto práca nezaobišla. Umývajú črevá, čistia cesnak, vážia koreniny a ochutnávajú," dodáva Petényi, inak majiteľ tlačiarne.
Klobásky sa robia raz alebo dva razy do roka. Stretáva sa vtedy celá rodina. Ženy napečú pre všetkých pagáče. Podľa Petényiho patrí k ostrému jedlu aj alkohol, z ktorého sa viacerým mužom začervenajú líca. "Vždy sa riadime pravidlom, že v roku musí byť viac dní ako v dome klobás," povedala Márta Mazán z Békešskej Čaby.
Slovenské družstvá farbou napodobňovali čabajskú klobásu, hádam okrem súťažiacich z Rúbane. Recept získali od spriateleného družstva z maďarského Dömsödu, no upravili ho na slovenské pomery. "Do mäsa sme dali menej papriky a viac rasce," prezradil predseda družstva v Rúbani Alexander Dikác.
(bej)