Kuchár Július Merkovský priniesol včera v reštaurácii Set tenistovi Karolovi Kučerovi obed - mušle so špagetami - osobne. FOTO - AUTOR |
Popri nehrajúcom kapitánovi Miloslavovi Mečířovi a trénerovi Milanovi Martincovi sú v realizačnom tíme daviscupovej reprezentácie Slovenska aj lekár MUDr. Roman Fano, masér Martin Osuský. Osobitnou postavou pri našej tenisovej reprezentácii je Július Merkovský, ktorý má hneď niekoľko funkcií.
"Ďuso je najlepší kuchár, akého poznám," vraví o jeho kulinárskom umení slovenská tenisová jednotka Dominik Hrbatý. Diváci na daviscupových zápasoch v bratislavskom Národnom tenisovom centre (NTC) poznajú fúzkatého Prešovčana aj ako bubeníka, na Argentínu chce rozprúdiť atmosféru v hľadisku aj s megafónom a chytľavým "Macejkom".
Včera predpoludním chystal Július Merkovský so svojimi spolupracovníkmi obed v reštaurácii hotela Set v budove NTC. Ako prvý prišiel o 12.30 na obed Karol Kučera. "Kájo, pre teba mám mušle so špagetami," potešil nášho najskúsenejšieho reprezentanta. Kuchár našich tenistov vie, že Kučera obľubuje vo svojom jedálničku dary mora. "Také čerstvé ryby či mušle nikde v Bratislave nenájdem," povedal Karol.
Špecialista na taliansku kuchyňu má v malíčku chute našich tenistov. Dominik Hrbatý nikdy neodmietne hovädzie carpaccio - marinovanú sviečkovicu s parmezánom a ruccolou, špeciálnou zelinou z Talianska. Karol Beck si vždy pochutí na cestovinách s hubovo-kuracou omáčkou. A Mišo Mertiňák, ten si nevyberá, zje všetko.
Tento týždeň so semifinálovým zápasom proti Argentíne začal kuchár v reštaurácii Set v pondelok symbolicky stejkom. Na druhú polovicu týždňa pripravuje aj jedlá z teľacieho a srnčieho mäsa.
Absolvent Fakulty telesnej výchovy a športu UK, bývalý diskár s osobným rekordom 50,18 m, sa s tenisovou partiou spoznal na jeseň 2001 počas zápasu Slovensko - Čile v Prešove. Naši tenisti sa stravovali v jeho trattorii. Odvtedy s výnimkou tohtoročného zápasu so Španielskom nechýbal ani na jednom zápase Davisovho pohára. "V marci som ležal s ťažkou chorobou pľúc v nemocnici. Ledva som prežil," vysvetľoval svoju absenciu. Od júla je na tri mesiace kuchárom v Sete, našim tenistom sa staral o stravu aj vo štvrťfinálovom zápase s Holandskom (4:1). Keď navaril, zavesil si na plece veľký bubon a v hľadisku na zápase bubnoval ostošesť. Najmä Hrbatý má rád horúcu atmosféru na tribúnach.
Ako odmenu za víťazstvo nad Čile (3:2) pripravil kuchár Merkovský slovenskému tímu špecialitu žraloka, po vlaňajšom výhre nad Nemeckom (3:2) dostali mečířovci pečeného sumca i jahňa, po Holandsku (4:1) hodovali pri kambale - desaťkilovej rybe na pekáči. Teraz majú za postup do finále sľúbenú Mozarellu di Buffala, syr z byvolieho mlieka, ktorý dovezie kuchárov syn z talianskeho Salerna až v nedeľu.
"Keď vidím nadšenie našich hráčov pred nadchádzajúcim súbojom, verím, že prekonajú aj ťažkú argentínsku prekážku. Potom by som sa už mohol tešiť na decembrovú finálovú kuchyňu s Chorvátskom," želal si kuchár a bubeník Július Merkovský.
S bubnom v hľadisku júlového štvrťfinálového súboja Slovensko - Holandsko. FOTO SME - PAVOL FUNTÁL |