BRATISLAVA, ŽILINA – Dovoz čínskych kuracích pŕs narástol za posledné dva roky šesťkrát. Ich dovozu v súlade s liberálnym pohybom tovaru nesmieme brániť, môžeme si iba vyjednať limity na objemy s nižšou 24-percentnou colnou sadzbou.
Únia hydinárov Slovenska je s tým nespokojná. Jej výkonný riaditeľ Vladimír Baštek tvrdí, že v produkcii slovenských hydinárskych výrobkov sme sebestační a vieme ich aj vyviezť. Dovážať by sa teda nemala kuracina, ale len tie druhy hydiny, ktoré nemáme, napríklad vodná hydina. „Dovozná cena čínskych pŕs je neskutočne nízka – 80 korún. Za takú cenu na Slovensku nikto mäso nevyrobí. Z toho vyplýva, že výrobný proces v Číne je neštandardný a nezodpovedá našim kritériám. Sú informácie, že používajú aj antibiotiká, čo je tu zakázané.“
Podľa jeho výpočtov dovozné firmy spolu s obchodnými reťazcami, kde sa čínske prsia predávajú najčastejšie, zarábajú na každom predanom kile vyše 80 korún.
Dovoz hydinového mäsa celkove, nielen z Číny (tá má asi tretinový podiel), tvorí asi 15 percent našej spotreby. Podľa hydinárov je to priveľa a niektoré naše hydinárske závody preto svoju produkciu predávajú čoraz ťažšie.
Proti hydinovým dovozom je aj ministerstvo pôdohospodárstva. „Veľmi ma mrzí, že Štátna veterinárna správa na tieto dovozy doteraz adekvátne nereagovala,“ hovorí minister Koncoš. Podľa ministra by dovoz mäsa nemal v budúcnosti presiahnuť tri až päť percent spotreby. Pri prekročení tejto kvóty nevidí dôvod na ďalší dovoz. „Stanovíme kvóty na dovoz nielen kuracieho mäsa, ale aj ostatných komodít v rámci pravidiel Svetovej obchodnej organizácie.“ Koncoš pred časom sám navštívil Čínu, na uzatvorení obchodov okolo hydiny sa, ako tvrdí, nepodieľal. „Pravda však je, že už dlhodobo boli rozpracované zmluvy o zjednocovaní pravidiel obchodu.“
Veterinári majú dojem, že ministerstvo, ktorému robia vysoké dovozy zlý ekonomický obraz, hľadá zámienku, aby sa na čínskom mäse niečo našlo. „Ak sú testy v poriadku, nemôžeme vydávať žiadne zákazy na dovoz,“ hovoria na Štátnej veterinárnej správe. (ru, aha)