
V rámci akcie sa dajú kúpiť dokonca aj takéto lacné rezne z čínskeho kuracieho mäsa. FOTO SME – ĽUBOŠ PILC
BRATISLAVA – Európska únia pozastavila pred desiatimi dňami dovoz lacného hydinového mäsa a vybraných morských živočíchov z Číny. Maďarsko sa minulý týždeň k tomuto zákazu pripojilo. Oficiálny dôvod – v mäse sa potvrdila kontaminácia zakázaným antibiotikom (chloramfenikol).
Na Slovensku sa žiadny zákaz čínskeho mäsa zatiaľ neuplatňuje a vyšetrenia mäsa, ktoré doviezli priamo z Číny, dopadli dobre. Mäso dodatočne testovali aj Česi, ktorí dovoz mäsa z Číny takisto nezakázali.
Zástupca riaditeľa Štátnej veterinárnej správy Dušan Hlinka už pozná aj výsledky vyšetrovania únie. „Ku kontaminácii došlo pri preprave. Je vec dovozcu, ako tovar prepravuje a do akých dezinfikovaných prostriedkov ho naloží. Maďari mali pozitívny nález pri čínskom mäse, ktoré dovážali z únie, preto dovoz tiež pozastavili.“
Slovenskí veterinárni šéfovia v minulých dňoch urýchlene vysvetľovali aj čínskemu obchodnému zastupiteľstvu, aby naše ochranné opatrenia chápali ako predbežnú opatrnosť a brali ich s porozumením.
Pochybnosti o kvalite
O kvalite čínskeho hydinového mäsa je už dlhšie veľa pochybností. Naši ľudia ho napriek tomu kupujú, lebo napríklad čínske kuracie prsia stoja v našich obchodoch okolo 180 korún za kilo a menej, domáce v priemere 195 až 210. Dovozcovia tvrdia, že nízka cena je daná veľmi lacnou pracovnou silou v Číne.
Podľa našich informácií sa vyskytli aj obchodníci, ktorí zatelefonovali niektorým spracovateľským firmám a ponúkali im čínsku hydinu kontaminovanú salmonelózou za veľmi výhodnú cenu.
Dotyčný výrobca to síce odmietol, ale sa pýta: „Čo si mám myslieť o dovozoch z Číny, keď mám pochybnosti, či sa takéto nezdravé mäso nedostalo niekam do šunky, do verejného stravovania, do škôlok, nemocníc či inde?“
Samotní veterinári nevylučujú, že na náš trh sa za dnešných podmienok môže dostať aj čínske mäso, ktoré nezodpovedá našim zdravotným normám. Určitú jeho časť k nám totiž dovážajú české a maďarské firmy. Oháňajú sa pritom certifikátmi kvality, ktoré nepochádzajú priamo od čínskych výrobcov a nemusia byť stopercentnou garanciou zdravotnej bezchynosti.
Slovenské riešenie
Slovenskí veterinári proti tomu už v minulosti namietali. Vlani na jeseň napokon sami podnikli do Číny obchodnú cestu a s tamojšími výrobcami sa dohodli, že Slovensko bude dovážať ich mäso len priamo a s garantovanou kvalitou od výrobcu. Hlinka: „Tento náš krok sa isteže dotkol záujmov maďarských a českých firiem. Veď naši obchodníci sa v dovoze vezú väčšinou popri Čechoch a Maďaroch, ktorí na nás zarábajú. A nielen v hydine.“
Nový spôsob garancií začne platiť až od apríla. Dovtedy český a maďarský dovoz dobieha a je teda stále možné, že na náš trh sa „prešmykáva“ čínske mäso nedostatočnej kvality. TÁŇA RUNDESOVÁ