Láskavec je odolná rastlina. FOTO - IT
P. G., Trnava
Láskavec (Amaranthus hypochondriacus alebo Amaranthus cruenthus) sa na Slovensku rozširuje od roku 1992. Je to perspektívna plodina pre organické poľnohospodárstvo. Vzácna je odolnosťou proti suchu, soliam, zhutneniu i zamokreniu pôd.
Múka z láskavca neobsahuje žiadny lepok. Vhodná je preto pri bezlepkovej diéte a pre deti ako náhrada za pšeničnú múku. Neobsahuje totiž glutén. Prítomné v nej sú všetky nenahraditeľné aminokyseliny, najmä lyzín, ktorého obsahuje trikrát viac ako ostatné rastliny. Unikátne je aj zastúpenie cukrov. Škrob je približne päťkrát ľahšie stráviteľný ako kukuričný. Obsah vlákniny v semenách dosahuje 7 percent.
Autor: Ing. EVA HRIČOVSKÁ